Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Strikta förbudet – det här får kronprinsessan Mary inte göra när hon blir drottning

07 jan, 2024, 16:00 
Vendela Lönnqvist
Många regler!
Många regler!

Mycket kommer snart att se annorlunda ut i danska kungahuset...

Annons

Det är mycket att lära sig om man någon gång skulle gifta in sig i en kunglig släkt.

Det är något som kronprinsessan Mary vet mycket om.

Här bryter kronprinsessan Mary tystnaden om Margrethes ryggoperationBrand logo
Här bryter kronprinsessan Mary tystnaden om Margrethes ryggoperation

Reglerna ändras för kronprinsessan Mary

Och snart blir hon drottning – det meddelades när danska drottning Margrethe under sitt nyårstal gick ut med att hon överlämnar tronen till sin son, kronprins Frederik.

Med åren har Mary blivit allt mer bekväm i sin kungliga titel, och hon är känd för sin noggranna natur när det kommer till att hälsa på andra, kvinnliga kungligheter.

Ovanligt idag

En "kunglig hälsning" har blivit allt ovanligare under årens gång. Den innebär traditionellt att kvinnor och flickor av lägre rang bugar sig för kvinnliga kungligheter med högre rang som en hälsning.

Annons

Nu när Mary inom kort stiger i rang, innebär det att hon inte längre kommer behöva böja sig för andra kungliga medlemmar.

När kronprinsessan Mary blir drottning kommer hon att ha en högre rang, så dagarna för Marys vackra hälsning kan bli ett minne blott, säger Hello Magazines kungliga reporter Danielle Stacey till tidningen och fortsätter:

– Om Mary hälsar på en annan kunglig i framtiden, skulle vanligtvis två drottningar inte bry sig om varandra, men hon kan välja att visa den traditionella hälsningen som ett tecken på respekt, särskilt om det är ett statsbesök.

Annons