Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svåra beskedet till prins Daniel och mamma Ewa: ”Djupt olyckligt”

03 feb, 2021, 11:35 
Prins Daniel Mamma Ewa Westling
Glädjen har bytts i oro och sorg för prins Daniel efter beskedet hemifrån Ockelbo.
Annons
Sanningen om kronprinsessan Victoria och Ewa Westlings relation!Brand logo
Sanningen om kronprinsessan Victoria och Ewa Westlings relation!

Beskedet i höstas presenterades som en seger – både för Ockelbo och för prins Daniel: Synsam skulle storsatsa i familjen Westlings hembygd och flytta dit hela glasögonproduktionen från Kina. En miljon nya glasögon skulle tillverkas i Ockelbo varje år, och det var en mångmiljonetablering som skulle betyda 150 nya arbetstillfällen. En ganska sensationell flytt och ett lyft för hela bygden – även för Ewa och Olle Westling.

Brinner för sin hembygd: Prins Daniels föräldrar Ewa och Olle är djupt förankrade i Ockelbo.

Enligt Svensk Damtidnings uppgiftslämnare hade prins Daniel också en viss betydelse i samband med överenskommelsen: Han ska ha hjälpt till att styra upp Synsams kontakt med kommunen, utifrån sin vänskap med vd:n Håkan Lundstedt.

– Detta är ju ingenting som skulle kommuniceras utåt, men prins Daniels namn och anknytning har haft positiva följdeffekter, sa vår källa då.

Annons

– Man måste säga att han har gjort något väldigt stort för sin gamla hembygd!

Prins Daniels relation till Synsams vd Håkan Lundstedt

Prins Daniel Synsams vd och koncernchef Håkan Lundstedt
Prins Daniel är nära vän med Synsams vd och koncernchef Håkan Lundstedt. Varje sommar spelar de golf tillsammans på Öland.

Synsams vd Håkan Lundstedt tryckte dock hårt på att Ockelbo tog hem denna nyetablering på egna meriter: Det var läge, miljö och sociala förhållanden som avgjorde.

Men det var kommunen, och skattebetalarna, som skulle stå för notan, både för att köpa marken och för att bygga fabriken åt Synsam, något som beräknades kosta uppemot 124 miljoner kronor. De kommande tre åren skulle Synsam sedan investera en kvarts miljard i prins Daniels gamla hemort.

Glasögonfabriken Ockelbo Synsam Group
Det var meningen att den nya glasögonfabriken skulle ha börjat byggas efter årsskiftet.

Men nu har hela Synsam-affären överklagats till förvaltningsrätten av lokalpolitikern Bo Stenbeck (M): Han anser att Ockelbos avtal med Synsam bryter mot kommunallagen och hela etableringen är stoppad på obestämd tid.

Ett besked som har tagits emot med stor besvikelse i Ockelbo.

– Det är djup olyckligt och hela affären riskeras när Moderaterna agerar så här, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S).

Och kommunchefen Ann-Katrin Sundelius säger:

– Vi känner oss trygga med de beslut som vi har tagit.

Foto: TT, Synsam Group.

Annons