Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svåra tiden för drottning Silvia på Stenhammar slott

29 maj, 2020, 19:00 
Ellen Myrgård Lindén
svåra tiden för drottning silvia
Drottning Silvias vardag är inte alls sig lik. Hon får varken träffa sina barnbarn eller väninnor. Psykologen Eva Rusz förklarar hur den sociala distanseringen påverkar människor över 70 år.
Annons
Kungen om coronakrisen: "Vi måste hjälpas åt"Brand logo
Kungen om coronakrisen: "Vi måste hjälpas åt"

Drottning Silvia har aldrig träffat så lite människor som hon gör just nu. Coronaviruset har kastat om det kungliga arbetet fullständigt och i slutet av mars lämnade kungaparet Stockholm för en lugnare tillvaro ute på Stenhammar slott, utanför Flen.

Silvia får inte träffa barnbarnen

Både kungen och drottningen har passerat “70-strecket” och befinner sig därför i en riskgrupp. I enighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer har de minskat sina sociala kontakter avsevärt. Och precis som många andra har de inte träffat sina barn och barnbarn på flera månader.

Silvia
Kungaparet lever ett isolerat liv ute på Stenhammar slott.

– Ja, så är det. På grund av risken för coronasmitta träffar kungaparet träffar inte sina barnbarn just nu, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt till Svensk Damtidning.

Annons

Kungaparet isolerade på Stenhammar

Kungen måste dessutom vara extra försiktig i sin roll som Sveriges statschef.

Vi vänder oss till psykologen Eva Rusz för att fråga hur den sociala distanseringen kan påverka kungaparet.

– En sådan här pandemi kastar ju om väldigt mycket. Viruset påverkar hur vi kan relatera till varandra. Nu för man stå i förbindelse på ett helt annat sätt. Kungafamiljen visade ju till exempel att de har digitala möten med varandra. Jag tänker på deras trevliga påsk-film.

kungafamiljen påsk
Kungafamilj får hitta nya sätt att träffa på under coronakrisen.

– Isolation är det största hotet mot människans hälsa. Kungaparet verkar klara det genom att ha regelbunden kontakt, via dator och telefon. Det är en frustrerande situation. Och kanske extra frustrerande eftersom krisen inte har något slutdatum. Man får helt enkelt prata med varandra på distans – barnbarnen kan rita teckningar och mor– och farföräldrarna kanske kan skicka någon present via post. Skicka saker mellan varandra, bibehåller kontakten. Det handlar mycket om att leva i nuet, inte i det förgångna och inte i framtiden.

– Samtidigt är det såklart traumatiskt när relationer kapas på det här sättet, säger Eva Rusz.

Foto: TT

Annons