Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Svaret efter frånvaron – här är Victoria!

Svaret efter frånvaron – här är Victoria!

Den här veckan jobbar kronprinsessan Victoria på kontoret på Stockholms slott. Se bilden på hennes arbetshörna här!
7 saker du inte visste om kronprinsessan Victoria
Slå på ljud

Det finns veckor – som den här – då kronprinsessan Victoria knappt syns i officiella sammanhang. De kommande dagarna har hon bara ett uppdrag inskrivet i hovets kalender.

– Men kronprinsessan arbetar som vanligt, det vill säga mer än fulltid, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Vissa veckor innehåller helt enkelt mer intern kontorstid – med företräden, planering och möten – än andra. Sådant arbete som inte syns i den externa kalendern.

Inre tjänst, helt enkelt! Och då hittar man henne på det kungliga kontoret.

Kronprinsessan Victorias arbetshörna.

Victorias arbetshörna.

Själva skrivbordet är mycket elegant, av mörkt ädelträ och med en vacker skiva i grönt skinn. Dessutom är både skrivbordsstolen och besöksstolen förgyllda och klädda i röd sammet.

Men annars är det ganska vanliga saker som Victoria omger sig med: en pennburk, några böcker. En golvlampa. Och på den orientaliska mattan under bordet står det en helt ordinär papperskorg i vad som ser ut att vara metall.

Det var i en av av Gen Pep:s Upp och hoppa-filmer som vi fick den här glimten från kronprinsessans arbetshörna häromåret, och du kan titta på hela filmen här:

I drottning Silvias arbetsrum

Flera av de kungliga kontoren ligger i Östra valvet på Stockholms slott och har utsikt mot Logården och Stockholms ström. Drottning Silvia har valt moderna skåp – men själva skrivbordet, som bara skymtar här, är en antik klenod och står på små klossar för att bli lagom högt.

Drottning Silvia vid sitt antika skrivbord.

Drottningen vid sitt antika skrivbord.

Fönsternischen är fylld med familjebilder:

Drottning Silvia på sitt kontor på Kungliga slottet.

Många foton på Silvias arbetsrum.

Till höger bakom drottningen ser du en bit av besökssoffan, som är klädd i rosarött siden. Här finns också en 1700-talskakelugn från Marieberg i ett av hörnen. Den låg nedmonterad på Stockholms slott och sattes upp när drottningens kontor renoverades på 1990-talet.

På prins Carl Philips kontor

Prins Carl Philips arbetsrum ligger också i Östra valvet på Stockholms slott. Här är väggarna ljust gula och snickerierna går i 1700-talsgrått. Trägolvet har härligt breda tiljor och dörren saknar handtag, så den är troligen igensatt.

Skrivbordet ser ut att vara björk eller bok, och prinsmobilen ligger på bordet, bredvid vattenglaset, hålslaget och plexiglasbacken för dagens post. Kavajen har han hängt av sig på karmstolen. Och den ergonomiska kontorsstolen har han valt bort, som den estet han är.

Foto: TT, Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna, Instagram, Generation Pep.