Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svensk Dam förklarar: Skillnaden mellan tiara och diadem

30 mar, 2024, 20:39 
Louise Wibergh Lenti
De är gnistrande, sagolika och iögonfallande – men de kallas olika saker. Hur vet man vad som är vad? Svensk Dam har pratat med smyckesexperten Hanna Hellberg som förklarar.
Annons
Silvias favorittiara – den har hon burit på 20 NobelBrand logo
Silvias favorittiara – den har hon burit på 20 Nobel

Är det något vi verkligen gillar så är det att förkovra oss i kungligheternas gnistrande ädelstenar och vackra smycken.

Redan från barnsben lär vi oss att kungligheterna bär kronor och tiaror – det hör liksom till. Men de bär också diadem. Finns det något skillnad mellan tiara och diadem och var går i så fall gränsen?

Smyckesexperten Hanna Hellberg är känd från podcasten Smyckespodden och instagramkontot magpie_memoirs. Hon har stenkoll på ädelstenar, smycken och allt som glittrar och reder ut begreppen tillsammans med Svensk Dam.

Fascinationen av tiaror

Hanna Hellberg har länge fascinerats av tiaror, så pass mycket att hon har ett återkommande inslag om dem på sin Instagram.

– Jag uppskattar hantverket. Det är så många timmar som har gått in i dem. Det sitter ädelstenar som är så unika att vi idag kanske inte hade fått tag på dem. Sen tycker jag att det är otroligt vackert. Det är snyggt med en bra håruppsättning och en tiara, säger Hanna.

Annons

Favoriten är den som bärs av drotting Mary i Danmark.

– Den med vinbärsblad. Big fan of that one, understryker Hanna.

Drottning Mary av Danmark bär den makalösa tiaran med det tillhörande setet dagen innan sitt bröllop med Frederik maj 2004.Tim Rooke/REX

– Den är otroligt vacker med det här organiska. Man ser ut som om någon slags romersk gudinna i den. Det är någonting med formen som jag bara tycker är helt magiskt. Och sen är den en del av ett set så det finns hur mycket grejer som helst till den. Den gillar jag.

Tiaran må vara dansk nu men den kommer faktiskt från Sverige! Rubintiaran ägdes ursprungligen av svenska Désirée Bernadotte och kom med tiden att få flytta över till den danska kungafamiljen när svenska prinsessan Lovisa gifte sig med danska kronprins Fredrik VIII.

"Alla tiaror är diadem, men alla diadem är inte tiaror"

Låt oss nu reda ut det stora frågetecknet. Vad är skillnaden mellan ett diadem och en tiara?

Annons

– Det är så att alla tiaror är diadem, men alla diadem är inte tiaror, inleder Hanna.

Historiskt sett är tiaran ett värdighetstecken i form av en hög och toppig huvudbonad som bars av härskare. Hit räknas även påvens hatt, även om den inte skulle kallas för en tiara i folkmun idag...

– Numera används tiara i internationellt språkbruk som en benämning på ett större diadem. Oftast med en toppig och lite högre uppbyggnad, fortsätter Hanna.

Exempel på tiaror är den otroligt maffiga och höga Braganza-tiaran och drottning Sofias diadem som vi sett drottning Silvia bära vid flertalet tillfällen.

Drottning Silvia, Sofias diadem, Braganza-tiaran
Här bär drottning Silvia diademet från drottning Sofia och Braganza-tiaran. Sagolikt vackra!TT

Diademet är i sin tur en hårprydnad i form av ett pannband och sitter ungefär som en krona. I forntiden användes det av kungar men kom sedan tillbaka och växte i populäritet.

Annons

– Diadem kan se ut lite hur som helst. De kan ju till och med vara gjorda av plast. Och juveldiadem, de som är lite tiara-aktiga som vi ofta ser på kungligheterna, de bärs när klädkoden är frack, förklarar Hanna.

Prinsessan Madeleine, Nobel 2019
Här ser vi prinsessan Madeleine bära drottning Silvias romantiska Stråldiadem vid Nobel 2019, det är även samma juveldiadem som Madeleine bar på sitt bröllop med Chris O'Neill.Christine Olsson/TT

Typiskt sett kan man säga att tiaror är ganska intrikata och överdådiga medan diadem kan vara lite enklare. Eller som Hanna Hellberg säger:

– Tiaror är diadem som vill vara lite "extra".

Vem får bära en tiara?

När det kommer till tiaror finns det inga direkta regler kring vem som får bära dem och inte.

– Det är inte en krona. Kronor bärs av kungligheter och att du bär en tiara innebär inte automatiskt att du är drottning. Många brudar bär ju tiaror på sitt bröllop men de är ju ofta då enklare än de kungliga tiarorna, säger Hanna.

Annons

Historiskt sett har det inte varit kutym att icke-adliga personer bär tiaror men det finns ingenting som säger att det inte är tillåtet idag.

Tiaror, liksom diadem, används när det är klädkod frack. Trots det ser vi inga politiker med tiaror vid Nobel till exempel, vad beror det på?

– Det är mer sociala regler som gör att vi inte ser det lika ofta. Man väljer då hårsmycken istället. Sen är det väl så att de flesta inte äger tiaror på det sättet. De tiaror som vi kallar för tiaror är ofta otroligt dyra, menar Hanna.

Foto: TT

Annons