Svenska reaktionen på Margrethes utbrott: “Är extremt respektlöst”

Svenska reaktionen på Margrethes utbrott:
Drottning Margrethe tappade humöret när hon blev duad. Helt rätt, tycker debattören Henrik Scheutz.
Annons

Det var i Svensk Dams tv-program Hovreportrarnas hemligheter som vår reporter Margareta Gotthardsson berättade om tillfället då danska drottning Margrethe tappade humöret. Det var en annan reporter som var föremål för ilskan – en reporter som hade råkat duat drottningen.

Annons

– Han blev verkligen utskälld. Han duade drottningen, vilket man förstår, han var superstressad och superpressad och försökte komma ihåg sina två frågor. Hon sa direkt: ”Vad är det du säger? Har du och jag gått samma klass? Annars förstår jag inte varför du duar mig”, säger Margareta i programmet.

“Häpen och upprörd”

Drottning Margrethe vill INTE bli duad.
Drottning Margrethe vill INTE bli duad.
Annons

Skribenten och debattören Henrik Scheutz är en av Sveriges mest flitiga förespråkare för att man INTE ska dua kungligheter. Henrik blir rentav ilsken när han får höra någon säga du till en kung, drottning, prins eller prinsessa.

– Jag blir häpen och upprörd. Det är extremt respektlöst. Jag tänkte på det senast under tv-sändningen från kronprinsessans firande. Då var jag orolig för att en omdömeslös person skulle dua henne, säger Henrik.

Henrik tycker att det var helt rätt av Margrethe att säga ifrån.

– Jag blir så upprörd och frustrerad. Det borde vara en självklarhet att man säger till om någon duar en kunglighet. Man undrar ju hur vår kungafamilj reagerar när de utsätts för samma sak. De håller god min, men de borde bli upprörda och indignerade. Utanför Norden hade varit otänkbart att det här skulle inträffa, säger Henrik.

 

Då sa Victoria ifrån

De svenska kungligheterna har precis som Henrik säger avstått från starka protester när de blivit duade i offentliga sammanhangen. Enda stora undantaget var när kronprinsessan Victoria blev intervjuad av Peter Jihde i SVT-programmet Ung och Kunglig.

Annons

Då var Victoria 27 år gammal och svarade så här på frågan om hon var okej med att bli duad av journalister.

– Det är väl också ok… Men ja, helst kronprinsessan i det officiella.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

38 kommentarer till “Svenska reaktionen på Margrethes utbrott: “Är extremt respektlöst””

 1. PernillaA skriver: 2 mars, 2020

  Victoria har även senare påpekat att man ska säga Ni och niga,drottningen hajar till om hon blir duad men som någon skrev förra veckan, var är deras respekt, respekt för vad människor gör, hårt arbetande sjuksköterskor, soptömmare osv.
  Dessutom finns det många som är välutbildade ( inte på kungligt vis) och det är nog ett stort fel att sätta sig över dessa människor;
  Den stackars Henrik lever nog 200 år för sent


  1. Bea skriver: 3 mars, 2020

   Ja inga vilda hästar skulle då få mig i min ålder att ”niga” för någon 40 -årig svensk liten dam. Även om hon har aldrig så många titlar i bagaget.

   1800-talet är förlänge länge sedan passerat. Året är 2020 och respekt för en medmänniska sitter inte i en ålderdomlig nigning utan i bemötandet.


  2. Kristine Oslo skriver: 3 mars, 2020

   De fleste av oss er vel mer velutdannet enn de kongelige i våre dager.


  3. Anne skriver: 5 mars, 2020

   Vilket trams! Varför påstår du saker som är helt felaktiga. Kungen tog tidigt bort hovnigningarna. Det är ingen i kungahuset som förväntar sig att bli nigen för. Den som gör det gör det av fri vilja och av respekt.


 2. katya skriver: 2 mars, 2020

  There is a correct manner in which one addresses a Head of State, whether elected or hereditary, and ignoring this is an insult to the position which the person holds, as well as to the nation and its people whom the Head of State represents.


  1. Katten (FIN) skriver: 2 mars, 2020

   Prins William och Catherine har sagt flera ganger i offentligheten att det ar ok att kalla dem William/Wills och Kate nar de traffar “vanligt” folk.

   Likasa har Willem-Alexander sagt att det gar bra att kalla honom med hans fornamn av publiken, eller nar han talat med pressen.

   I offentliga sammanhang ar det forstas annorlunda.


  2. josefin skriver: 3 mars, 2020

   Katya, det finns väl absolut ingen som niger för Trump eller Macron. Engelska spràket gör ingen skillnad pà you i singular (Du) och you i plural (ni) sa spràket ger inte nàgon hänvändelse i den fràgan. Pa franska ságer man “vous” (ni) till alla utanför den närmaste kretsen – dvs drottningen skulle Nia den hon tilltalar ocksa. Sverige antog Du-reformen för decennier sedan som en umgängesmässig princip. Kungafamiljen ställer sig mao över umgängesprincipen i sitt land – l’etat c’est moi.


  3. charlotte skriver: 3 mars, 2020

   Katya,
   I agree.


 3. Fluff skriver: 2 mars, 2020

  Snälla Svensk Damtidning,
  Nu går väl skam på torra land.
  Vill ni inte ta in detta så läs det åtminstone.
  Det finns inte någon i något läger som tar Henrik Scheutz på allvar.
  Man ler lite och skakar på huvudet.
  Har ni gjort någon bakgrundsbild?
  Att referera till denna insändarmaskin sätter er själva i en egendomlig dager.


 4. AnnaS skriver: 2 mars, 2020

  Utanför Norden är det inte OK att dua någon utanför den allra närmaste familje- och vänkretsen. Där är alla kolleger “ni” och “fru” och “herr” med varandra, liksom elever niar lärare.
  Men eftersom vi inte har den traditionen i Norden förstår jag inte varför de kungliga skulle behandlas annorlunda. Den här “javisst är vi vanliga människor men bara när det passar oss”-attityden börjar bli rätt tröttsam men spelar samtidigt oss republikaner i händerna.
  Nu väntar jag på vad Konsttanten m fl ska säga för att försvara de kungligas titelsjuka.


 5. undrende skriver: 2 mars, 2020

  Deilig med Harald og Sonja – ni , du , Sonja , Harald , Kongen og Dronningen brukes alle former – litt etter hvilket miljø Kongen og Dronningen besøker. Herlig folkelige !


 6. Hushållerskan skriver: 2 mars, 2020

  Jag tycker nog Greve Magnus Stenbocks sätt att visa sitt missnöje inför feltitulering var mer nobelt än Drottning Margaretas när jag sade “Ni” till honom första gången vi sågs. Greven blev stendöv. Reagerade inte alls. Strax därefter kom hans lilla rara sällskapsdam in till mig i köksregionerna och berättade vänligt att greven önskade adresseras “greven” och inte “ni”. Därefter gick hushållsarbetet som en dans och jag noterade att greven hörde minsta muspip i sin herrgård trots sin ärevördiga ålder.


 7. Kristina skriver: 2 mars, 2020

  Var det inte en svensk artist som duade kungligheterna för ett antal år sedan? Då kändes det lite konstigt, på den tiden. Nuförtiden gör det väl samma, vi är ju alla människor ändå.


 8. Monarkist skriver: 3 mars, 2020

  1. Jag har aldrig hört Victoria säga att man bör niga. Herregud. Just detta avtar till och med i Storbrittanien, sedan en längre tid. Artig kan man vara via god ögonkontakt och ett fast handslag. 2. Visst bör man titulera i offentliga sammanhang, men Margerethes reaktion känns bara fånig. Nog har hon väl förståelse för en nervös journalist, eller borde åtminstone ha det. 3. Varför tar Svensk Damtidning upp en episod som är flera år gammal? Nyhetstorka?


 9. PernillaA skriver: 3 mars, 2020

  Jag respekterar ju inte en person mindre bara för att jag säger Du ; det är sättet jag bemöter personen med sin är avgörande


 10. Susanne Kraft skriver: 3 mars, 2020

  Tog inte kungen och prins Bertil bort hovnigningarna när kungen tillträdde på 70-talet?
  Danskarna har alltid varit titelsjuka. Minns hur man, på en privat middag i Köpenhamn, för ett antal år sedan presenterade sina gäster med deras titlar. Skrattretande! De fruar som inte hade egna titlar presenterades med sina mäns.


  1. josefin skriver: 3 mars, 2020

   Drottning Silvia áterinförde hovdräkt o kräver nigande av sin personal när hon gàr förbi. Det har vi sett i àtskilliga program. Ibland syne de ofrálse ingfta mer kungliga i sitt beteende än de kungliga sjálva.


  2. charlotte skriver: 3 mars, 2020

   josefin,
   Den hovdräkt som man ser nu är mycket snygg och används i flera sammanhang. Finns också en kontorsvariant. Drottning Silvia föreslår bara praktiska saker. Ang ev nigningar är det många äldre i personalen som vill niga och tycker det är naturligt. Inget som Drottningen kräver naturligtvis.


  3. josefin skriver: 4 mars, 2020

   charlotte, bara för att du tycker hovdräkten är fin sà betyder det ju inte att de som tvingas bára den gillar att uniformeras. De accepterar, men det är inte samma sak som att tycka den är snygg. OM det vore sà praktiskt, och praktiskt vore en ledstjärna, sà skulle ju Silvia, Viktoria, Sofia ocksà bära den eller ett liknande plagg. Kanske i rött sà de lyser mest. Tänk vad praktiskt att inte behöva shoppa loss varenda gàng man ska visa upp sig (52 shoppingrundor om àret f tex Sofia). Sà nej, jag tror in Silvia f Sommerlath enbart tänker praktiskt.


 11. Susanne Blomgren skriver: 3 mars, 2020

  Monarkist Det är Drottningens stab som måste niga för henne varje gång Drottningen går in i rummet. Visades på tv om Kungafamiljen. Var ett väldigt nigande hela tiden.


 12. Eva skriver: 3 mars, 2020

  Henrik Scheutz måste leva i en liten värld, eftersom han blir “oerhört upprörd och frustrerad” över en sådan bagatell. Om nu drottning Margrethe inte tycker om att bli duad så ska hon ju knappast själv dua folk.
  Man kan inte kräva respekt – den måste man förtjäna!


 13. Maj skriver: 3 mars, 2020

  Till Josefin,så klokt du formulerat det. Att kungafamiljen sätter sig över umgängesprincipen i sitt land.
  Det blir ännu mer märkligt om man ser till att alla i familjen ska behandlas lika och att det då ex i Sofias fall är så att ena dagen är hon yoga instruktör och nästa dag ska hon Nias


 14. Grethe skriver: 3 mars, 2020

  Det er forskjell på folk og fe helt riktig, men det er også forskjell på såkalte eksperter og kongelige. Kong Harald trekker ikke en mine når noe sier du. Det er stor takhøyde i Norge. Når noen ber om unnskyld for å ha duet sier han det gjør ingenting og ler(skrattar). Eksperter og enkelte kongelige må slutte å ta seg selv så høytidelig. Alle gjør feil i kotyme, også kongelige. Å overreagere så til de grader over at noen gjør feil blir bare tåpelig. Regler er til for å brytes. Ser vi bort fra enkelt journalister i et spesielt blad er det ingen som bryr seg om at de royale damene i dag går med åpne sko/sandaler slik vi ser spesielt den yngre garde gjør hele tiden . Vi har sett Sophie, Leti, Ursula av Bayern , tyske Prinsesse Elisabeth , Marie, Mary, Maxima, Madeleine, Mathilde, Victoria, Tatiana og den eneste som får kritikk av det samme magasinet MM(what else is new) med flere gjøre dette i kongelig bryllup og lignende. Til og med Silvia har vi sett med åpne sko i slik anledning. Slik vi ser at de ikke bruker hansker, ikke bruker strømper, har lårkorte kjoler, stroppeløse kjoler til ordensbånd etc etc. Vi ser kongelige reglebrudd helt tiden også mange fra såkalte med royalt blått blod. Så på tide å ta oss en bolle som vi sier over grensen alle sammen og som Haakon sa for ikke så lenge siden puste med magen 😉


 15. Susanne Blomgren skriver: 3 mars, 2020

  Susanne Kraft Drottning Silvia har tagit tillbaka det för sin personal. Syns i Året med Kungafamiljen på tv. Hennes personal fick resa sig stup i kvarten när Silvia kom in i rummet. Verkar som dom som inte är födda kungliga måste hävda sig på något sätt, sorgligt.


 16. Mide skriver: 3 mars, 2020

  Tja. Jag kommer från ett land där man säger Ni och titulerar vid den titel man har och ser inget konstigt med det då det är ett sätt att visa respekt. Har själv adligt påbrå därifrån. Dock ska tilläggas att här gäller att motsvarande respekt förväntas från statsöverhuvud eller vem det må vara, alltså fritt fram att visa missnöje om överhuvudet inte niar eller titulerar på rätt sätt. Det gäller för övrig alla. Skulle dronningen dua mig får hon alltså inte något svar.


 17. Monarkist skriver: 3 mars, 2020

  Susanne. Jag vet. Det känns helt overkligt att se detta eviga nigande för Silvia.


 18. Anna skriver: 3 mars, 2020

  Om det är sant att Silvia återinförde hovdräkt och -nigning är det värre ställt än jag trodde. Såg motvilligt inledningen på Året med kungafamiljen 2019 och hur de kindpussades föräldrar och barn när de sågs. Otroligt…som hämtat ur en film. Niar kungabarnen sina föräldrar också månntro?! Är Silvia som ingift privat underordnad sin dotter kronprinsessan som är av den ’rätta’ börden?


  1. Ingrid skriver: 3 mars, 2020

   Intressant fråga!
   Silvias manér är lite otidsenliga och hennes agerande är väldigt högburet.

   Det känns främmande att titulera Daniel och Sofia med prinstitlar, de förblir alltid sin bakgrund.


  2. Bea skriver: 3 mars, 2020

   Anna,
   ”Rätta börden”? Där blir det väl då till 50% och då endast en kort snabb liten knix.


 19. Cecilia skriver: 3 mars, 2020

  Skulle aldrig falla mig in att ni:a någon oavsett vilken familj vederbörande tillhörde.
  Fånigt trams! I mina ögon är kungafamiljen och deras “arbete” Sveriges största dokusåpa, dessutom betald med skattepengar.


 20. Fluff skriver: 4 mars, 2020

  Källkritik är bra.
  Några guldkorn från Henrik Scheutz https://www.barometern.se/om/%E2%80%AAhenrik+scheutz%E2%80%AC/


 21. Monarkist skriver: 4 mars, 2020

  Jag skulle titulera i offentliga sammanhang. Prins Daniel är gift med tronföljare och för mig renderar detta samma tänk. Att niga eller knixa är i mina ögon oerhört ålderdomligt. Det skulle aldrig falla mig in att hälsa så på någon kunglighet. Ett fast handslag och en öppen blick är nog så bra. Jag är kronprinsessparist, men inte från ett underdånigt perspektiv, utan utifrån att Victoria och Daniel enligt mig gör ett gott arbete. För övrigt kan jag notera, att det tidigare så ålderdomliga Storbrittanien numera inte alls är speciellt gammeldags. Det blir fler och fler som tar drottningen i hand utan att niga och det räcker så bra för henne. Niger man, är nigningen mycket mindre djup. Skulle nog hävda, att William och Kate på ett föredömligt sätt ligger bakom den modernisering som sker. Mitt absoluta favoritkungapar är dock Harald och Sonja. De är så öppna, jordnära och tillmötesgående, vilket de blandar med sin mer kungliga sida när så krävs.


 22. Catrin skriver: 4 mars, 2020

  Såvitt jag vet duar journalister och allmänhet statsministern så varför inte kungafamiljen…? OK, en statsminister är inte statschef, men dock ett lands högsta folkvalda representant.


 23. Fundering skriver: 5 mars, 2020

  Med tanke på hur vårt kungahus ser ut idag är det för mig otänkbart att buga, niga eller titulera någon av dem. Våra egna barn har som regel en hög akademisk utbildning och dessutom god moral. Inte titulerar vi dem, så glöm fjäsket runt kungafamiljen.


  1. Leo skriver: 5 mars, 2020

   Fundering, många som instämmer, dessutom att niga är väl knappast i tiden! Allt som passar dem själva av olika gammaldags ritualer, ceremonier, titlar osv behålls, annars förändras det o kallas så fint, detta ligger i tiden.


  2. Ingrid skriver: 5 mars, 2020

   Klokt funderat!


  3. Mimmi skriver: 5 mars, 2020

   Bra sagt Fundering.


 24. Daga skriver: 6 mars, 2020

  Pernilla A.💐


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar