Svenska reaktionen på Margrethes utbrott: "Är extremt respektlöst"

Svenska reaktionen på Margrethes utbrott: "Är extremt respektlöst"

Drottning Margrethe tappade humöret när hon blev duad.Helt rätt, tycker debattören Henrik Scheutz.
Hovreportrarnas Hemligheter: Kungahusets trevligaste – och pinsamma prinsessdissen
Slå på ljud

Det var i Svensk Dams tv-program Hovreportrarnas hemligheter som vår reporter Margareta Gotthardsson berättade om tillfället då danska drottning Margrethe tappade humöret. Det var en annan reporter som var föremål för ilskan – en reporter som hade råkat duat drottningen.

– Han blev verkligen utskälld. Han duade drottningen, vilket man förstår, han var superstressad och superpressad och försökte komma ihåg sina två frågor. Hon sa direkt: ”Vad är det du säger? Har du och jag gått samma klass? Annars förstår jag inte varför du duar mig”, säger Margareta i programmet.

“Häpen och upprörd”

Drottning Margrethe vill INTE bli duad.

Drottning Margrethe vill INTE bli duad.

Skribenten och debattören Henrik Scheutz är en av Sveriges mest flitiga förespråkare för att man INTE ska dua kungligheter. Henrik blir rentav ilsken när han får höra någon säga du till en kung, drottning, prins eller prinsessa.

– Jag blir häpen och upprörd. Det är extremt respektlöst. Jag tänkte på det senast under tv-sändningen från kronprinsessans firande. Då var jag orolig för att en omdömeslös person skulle dua henne, säger Henrik.

Henrik tycker att det var helt rätt av Margrethe att säga ifrån.

– Jag blir så upprörd och frustrerad. Det borde vara en självklarhet att man säger till om någon duar en kunglighet. Man undrar ju hur vår kungafamilj reagerar när de utsätts för samma sak. De håller god min, men de borde bli upprörda och indignerade. Utanför Norden hade varit otänkbart att det här skulle inträffa, säger Henrik.

 

LÄS MER: SÅ SKA DU TITULERA KUNGLIGHETERNA

Då sa Victoria ifrån

De svenska kungligheterna har precis som Henrik säger avstått från starka protester när de blivit duade i offentliga sammanhangen. Enda stora undantaget var när kronprinsessan Victoria blev intervjuad av Peter Jihde i SVT-programmet Ung och Kunglig.

Då var Victoria 27 år gammal och svarade så här på frågan om hon var okej med att bli duad av journalister.

– Det är väl också ok… Men ja, helst kronprinsessan i det officiella.