SVT-bilderna skakar Silvia – mitt under festkvällen

drottning silvia

Mikael Fritzon/TT

Den stora skandalen kommer visas upp inför alla.

Slå på ljud

De europeiska kungahusen har med sina traditioner och sin upphöjda position i samhället alltid varit föremål för granskning och kritik, och när det uppstår skandaler är alla intresserade av att få veta vad som har hänt.

Många av dessa skandaler och uppseendeväckande händelser har sedan dramatiserats i olika former, allra mest i Storbritannien där det finns otaliga skildringar av deras kungafamiljs långa historia.

Trenden nådde Sverige i år då Netflix släppte sin serie Young Royals, där man får följa en fiktiv svensk kungafamilj, även om vissa händelser och personer sägs ha en förebild i den verkliga världen.

Nu kommer nästa svenska kungliga serie, och det är en betydligt mer kontroversiell sådan i den mån att den faktiskt skildrar en verklig skandal inom det svenska kungahuset. Så här beskrivs serien på SVT:s hemsida:

”En förbjuden kärlekshistoria som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i Sveriges historia. Baserad på verkliga händelser berättas historien om den hemliga relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V. Bubblan spricker när Haijbys hustru begär skilsmässa och som orsak anger sin makes otrohet – med Sveriges kung.”

Under torsdagen visades första avsnittet av serien på en premiär, mitt under spanska kungaparets statsbesök. Hela säsongen kommer finnas tillgänglig på SVT Play den 23 december.

LÄS MER: Beskedet – nu kommer svenska The Crown