Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT:s beslut för kronprinsessan Victoria i rutan – visar allt

19 jul, 2023, 18:47 
https://image.svenskdam.se/image-9691201?imageId=9691201&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Vendela Lönnqvist
Nu visas allt!
Nu visas allt!

Nu väljer kanalen att visa allt.

Annons
Victorias val: en bröllopsklänning • Oscar & Estelle stjäl showen • Chris comeback efter frånvaron – 3 kungliga snackisar från Victoriadagen 2023!Brand logo
Victorias val: en bröllopsklänning • Oscar & Estelle stjäl showen • Chris comeback efter frånvaron – 3 kungliga snackisar från Victoriadagen 2023!

Fredagen den 14 juli fyllde kronprinsessan Victoria 46 år. Det firades med hästkortege, möten med nyfikna besökare och såklart Victoriakonserten.

Artisterna som spelade på Victoriakonserten

Längst fram satt hela kungafamiljen och hejade på artisterna Petter, Ane Brun, Marcus & Martinus, Linnea Henriksson och Lucianoz som uppträdde under kvällen.

Johan T Lindwall om Victorias jättefest: ”Aldrig sett Chris så skrämd”Brand logo
Johan T Lindwall om Victorias jättefest: ”Aldrig sett Chris så skrämd”

Men det var inte bara sång, musik och dans som konserten bjöd på. Kvällen till ära gick också ut på att samla in pengar till kronprinsessan Victorias fond.

Det gör Victorias fond

1997 startades fonden som Radiohjälpens Nationaldagsinsamling för Victorias fond efter att hon tackat ja till att vara beskyddare för den.

Sedan dess har mycket hänt.

Fondens huvudsakliga syfte går ut på att hjälpa barn med funktionsnedsättning att kunna delta i fritidsaktiviteter lika mycket som andra barn. Pengarna gör det möjligt för stöd till bland annat lägerverksamhet, resor, idrotter och annat kul – allt för att öka självkänslan, bryta isolering, skaffa nya vänner och höja kvalitén på livet.

SVT visar allt

På Victorias födelsedag släpptes en kort dokumentär, där tittarna får följa med kronprinsessan under hennes besök hos Ung Syn, som är en del av Synskadades Riksförbund – och tittarna fick följa med på hela besöket.

Där träffar hon barn och unga med synskador, och får till och med en möjlighet att känna på hur det är att inte kunna se genom att täcka för ögonen på henne.

– Man får höra hur mycket den här platsen betyder för dem och hur de verkligen försöker komma hit och hur de är ett väldigt tight gäng. Vi pratade mycket om att vara självständig, känna en frihet och som ungdom eller vuxen kunna ta hand om sig själv, säger kronprinsessan i dokumentären.

Annons