SVT:s misstag i sändning – bilderna som Madeleine ville stoppa

Prinsessan Madeleine har det inte lätt just nu.

Prinsessan Madeleine vill helst inte bli påmind om uppbrottet från Jonas Bergström.Men så kom en dokumentär i SVT och rev upp de gamla såren.

Prinsessan Madeleine är numera lyckligt gift med Chris O’Neill. Men vi minns alla en tid då hennes allt annat än lyckliga kärleksliv visade upp för allmän beskådan på löpsedel efter löpsedel.

Hennes förlovning med dåvarande pojkvännen Jonas Bergström bröts efter ett otrohetsdrama. Madeleine flydde till New York för att få lugn och ro – men så kom Olle Hägers dokumentär.

Prinsessan Madeleine – orden om Jonas Bergström

Prinsessan Madeleine har det inte lätt just nu.

Prinsessan Madeleine har inte alltid haft det lätt.

Johan T Lindwall skriver om dokumentären i sin bok “Victoria – prinsessa och mamma”.

“SVT sände två veckor i rad en oerhört välgjord dokumentär om Victoria och Daniel, av Olle Häger. Den gick tillbaka i tiden till Victorias och Daniels barndomsår och fram till nutid. Olle Häger hade rest runt i Sverige och träffat allt från tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin till Daniels barndomsvän Andreas Nylin. Olle Häger hade också klippt in gamla intervjuer med kungafamiljen. Ett klipp i dokumentären blev dock inte så lyckat: en fyra år gammal intervju med drottning Silvia där hon hyllade Jonas Bergström. Madeleine hade ingen aning om intervjun borta i USA, och resten av kungafamiljen kunde andas ut. Jonas Bergström var i det här skedet ett mycket känsligt ämne för Madeleine”, skriver Johan T.

“Madeleine kommer att bli ledsen”

Citatet finns återgivet i en Expressen-artikel. Så här sa drottning Silvia i dokumentären:

– Jo, men vi är väldigt glada. Vi är särskilt glada naturligtvis att kronprinsessans fästman mår så bra och att allt har gått väldigt fint. Det är så positivt det bara kan vara. Och också att prinsessan Madeleine är förlovad med Jonas Bergström som också är en väldigt sympatisk, en väldigt bra person. Det är Daniel också.

Johan T skrev en krönika där han vädjade SVT om att redigera om dokumentären – och klippa bort sekvensen där Jonas nämndes.

“Madeleine kommer bli ledsen. För henne är Jonas Bergström och den brutna förlovningen fortfarande oerhört jobbig”, skrev Johan.

Men dokumentären sändes i oändrat skick. Madeleine har aldrig talat offentligt om hur hon kände inför att behöva se sekvensen.