Tecknet innan Harry och Meghan tog beslutet att lämna kungahuset

prins harry och hertiginnan meghan lämnar kungahuset

Harry och Meghan tänker om. Hertigparet av Sussex lämnar sin centrala position i det brittiska kungahuset för att delvis bosätta sig i USA. Nyheten chockar en hel värld men redan i höstas kunde vi se tecken på att familjen var på väg bort.

Under onsdagen kom chockbeskedet. Prins Harry och hertiginnan Meghan kommer att göra en stor livsförändring det här året. I en presskommuniké meddelar paret att de lämnar sin centrala plats i det brittiska kungahuset.

– Efter många månaders överväganden och långa interna diskussioner har vi valt att göra en förändring detta år, för att bana oss en ny progressiv väg inom kungahuset, skriver prins Harry, 35, och hertiginnan Meghan, 38, säger hertigparet av Sussex i uttalandet.

Många är förvånade över beslutet. Att Meghan har mått dåligt av den tuffa mediebevakningen är ingen hemlighet men nyheten att paret kommer att bli mer osynliga och, delvis, lämna Storbritannien för att bo långa perioder i USA kommer ändå som en överraskning.

– Den här geografiska balansen kommer att ge oss möjlighet att uppfostra vår son så att han får en känsla för den kungliga tradition som han är född in i, samtidigt som det ger vår familj utrymme att fokusera på nästa kapitel, som bland annat inkluderar lanseringen av vår egen välgörenhetsstiftelse.

Harry och Meghan tackade nej till drottning Elizabeth

Men det första tecknet att Harry och Meghan var på väg bort kom redan i höstas. Redan i mitten av november avslöjade paret att de inte skulle fira jul med drottning Elizabeth på slottet Sandringham. Istället ville de resa till Kanada för att “ladda batterierna”. Archies första jul tillbringade han alltså inte med den brittiska kungafamiljen.

Harry har firat jul på Sandringham i hela sitt liv. Enda undantaget var år 2012, då han tjänstgjorde i Afghanistan. Det brittiska folket reagerade på beslutet men man förstod inte att det var en början på ett helt nytt liv för Harry, Meghan och lilla Archie. Ett liv långt borta från det kungliga strålkastarljuset.

Foto: TT