Tunga beskedet till Victoria – oroande bakslaget bekräftat: "Känns tufft"

Tunga beskedet till Victoria – oroande bakslaget bekräftat: "Känns tufft"

Foto: TT
Victoria och Daniel nås av information de helst inte önskar var sann.
TV: Prins Daniels show på basketplan får alla att jubla!
0:32

Efter reklamen: TV: Prins Daniels show på basketplan får alla att jubla!

(0:32)

Slå på ljud

Kronprinsessparet har ett ämne de brinner lite extra för, och det är rörelse och träning, speciellt för barn och unga. Och inte är det konstigt att det är en hjärtefråga de båda delar, Daniel var ju Victorias personliga tränare när de träffades.

Men nu bekräftas oroande uppgifter, som rör parets gemensamma engagemang.

Silvia pressad av besluten – hovet erkänner problemet: "Olyckligt"

Tunga beskedet

Sommaren 2016 lanserade Victoria och Daniel den ideella organisationen Generation pep, eller Gen pep, som det också kallas. Syftet är att främja och uppmärksamma rörelse och aktivitet hos unga, gärna på ett lustfyllt och roligt vis!

Varje år går till exempel gen pep-dagen av stapeln i Hagaparken, bara precis utanför kronprinsessfamiljens hem. Där får barn springa av sig i Prins Daniels lopp, och testa roliga aktiviteter som får rörelseglädjen att sprudla!

Prins Oscar springer prins Daniels lopp under Gen pep-dagen i Hagaparken

Klara...färdiga...gå! Prins Oscar såg oerhört glad ut när han sprang Prins Daniels lopp.

Karin Törnblom/TT

Men det är inte bara Victoria och Daniel som får maskineriet att rulla. 2019 fick de förstärkning av före detta elit-friidrottaren Carolina Klüft som verksamhetschef!

Däremot är det inte särskilt upplyftande nyheter som nu når Gen pep-gänget. Endast 2 av 10 barn når rörelsemålen som WHO rekommenderar, rapporterar Expressen.

Men det är inte allt. Rörelsetrenden verkar på flera håll gå neråt. Expressen rapporterar om två studier, där en från Göteborgs universitet som visar att stillasittandet bland barn ökat de senaste tjugo åren.

Tråkiga beskedet till Estelle – får inte träffa Leonore

Orden om Victoria och Daniel

Det här är såklart inga roliga, och till och med oroande, uppgifter för Victoria och Daniel att nås av.

– Det är klart att man blir förfärad. Det känns tungt.. tufft. Vi befinner oss i en uppförsbacke, men det är bra att vi får de här studierna, att vi får se svart på vitt hur det ser ut, säger Carolina bland annat till Expressen.

Men gänget kämpar på, för att vända den negativa trenden. Och visst är kronprinsessparet högst delaktiga i kampen. Carolina Klüft berättar om Victoria och Daniels viktiga stöd:

– Deras engagemang är väldigt genuint och långsiktigt. Det är precis som det har varit från start. Det är klart att kronprinsessparet har en massa andra saker som de ska ägna sig åt för Sverige, vi är bara en liten del av det. Men deras engagemang för frågan är detsamma. Det finns verkligen ett stöd och en kraft.

– De tycker att vi gör ett bra jobb och är med och pushar, guidar, peppar och kommer med idéer. Så de är en väldigt viktig del.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och Carolina Kluft

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och Carolina Klüft – tre personer som brinner för rörelse!

Pontus Lundahl/TT

Foto: TT