Tystnaden kring Mette-Marit skapar oro – igen

Kronprinsessan Mette-Marit Kronprins Haakon

Nu är det tyst från Mette-Marit igen – och då väcks de direkt: Frågorna kring hur Norges kronprinsessa mår egentligen.
Slå på ljud

Det är inte så konstigt att oron finns där, med tanke på hennes obotliga lungsjukdom och den konstanta hälsoproblematik som den norska kungafamiljen lever med sedan mer än två år tillbaka.

LÄS MER: Stora tomrummet – Mette-Marit inte längre vid Haakons sida

Kronprinsessan Mette-Marit Lungsjukdom Kronisk lungfibros Munskydd

Det är många som bryr sig om Mette-Marit, och en av de kungligheter som står henne allra närmast är kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan Mette-Marits tidigare så aktiva Instagram-konto är en annan signal om att allt kanske inte är hundra: Sedan i oktober har hon bara gjort två uppdateringar, och den senaste är tre veckor gammal, en stämningsfull bild från hennes hundpromenad i skymningen på Skaugum med av familjens labradoodles.

Kronprinsessan Mette-Marit – så lever hon med sin sjukdom

Mette-Marits fina bild från hundpromenaden.

Ett sak att luta sig mot är i alla fall det som Mette-Marits läkare vid Rikshospitalet sa i samband med att norska hovet gick ut med beskedet hösten 2018: Mette-Marits lungförändringar hade varit kända i flera år, och sjukdomsutvecklingen hade dittills varit långsam.

Då var inte mycket känt om orsaken till den typ av fibros som kronprinsessan har blivit diagnosticerad med, men den uppgavs då inte ha med miljö- eller livsstilsfaktorer att göra, som vid andra mer vanliga typer av lungfibros.

Kronprinsessan Mette-Marit Väver Lungfibros

Numera tillbringar Mette-Marit en hel del tid vid vävstolen.

Kronprinsessan Mette-Marits lungsjukdom: Fakta om lungfibros

• Lungfibros är en kronisk sjukdom som bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna (alveolerna) och på sikt sviktande andningsfunktion

• Torrhosta, andfåddhet, trötthet och viktnedgång är vanliga symtom.

• Idag finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten. Lungtransplantation kan ge patienterna ett längre liv.

Källa: HjärtLung.se

LÄS MER: Inifrån drottning Sonjas privata niorummare – se bilderna

LÄS MER: Ingrid Alexandra – från kickboxningen till sko-skrällen

LÄS MER: Drottning Sonja om sin systers tragiska död

Foto: TT, Det norska hovet.