Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Upptäckten i bilden på prinsessan Ingrid Alexandra – oväntade detaljen bryter mot traditionen

26 maj, 2024, 09:00 
Vendela Lönnqvist
TT
En inblick i Ingrid Alexandras militärutbildning.
Annons

Det är få förunnat att se kungligheter använda efternamn. I praktiken har de ju faktiskt inget.

Även om Bernadotte är det släkte som en dag kom att bli kunglighter i Sverige, kan det knappast gå att kalla det för efternamn.

Kungafamiljens smeknamn – vi har hela listan!Brand logo
Kungafamiljens smeknamn – vi har hela listan!

Kungligheternas efternamn i militären

Och likadant är det i andra kungahus världen över, något som kan väcka frågor under perioder då kungligheter exempelvis genomgår militär träning. Det hör ju nämligen till vanligheterna att man inom militären går under sitt efternamn.

Men så har det inte varit bland rojaliteter. Två exempel är när de brittiska prinsarna William och Harry tjänstgjorde i militären. Då fick de båda "efternamnet" Wales, eftersom deras far Charles vid tiden bar titeln prins av Wales.

Annons

Kung Frederiks hemliga smeknamn

När norska kronprins Haakon avtjänade sin första tjänst 1992 och nyligen hade blivit nykrönt till följd av kung Olavs död året innan, fick han däremot bära sin titel på namnskylten; kronprins Haakon.

Danska kung Frederik fick istället ett alldeles unikt smeknamn – Pingu. Detta efter att han under en övning vaggade som en pingvin i en våtdräkt fylld med vatten.

Norska prinsessan bryter traditionen

Men annorlunda verkar det vara för norska prinsessan Ingrid Alexandra, som i skrivande stund genomgår sin militära utbildning.

På Norges nationaldag den 17 maj dök den värnpliktiga prinsessan upp i paraduniform och solglasögon på Slottsbalkongen i Oslo.

Och på namnskylten avslöjades det vilket namn hon går under i militären – helt enkelt "Alexandra".

Annons