Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vad är skillnaden mellan tiara och diadem?

06 jan, 2019, 17:00 
https://image.svenskdam.se/image-5471213?imageId=5471213&width=1320&height=689
Tiara på Silvia och kronprinsessan i diadem
Alla dessa iögonfallande smycken som pryder kungligheternas välordnade frisyrer. Men vad är det egentligen vi tittar på?
Annons

– Det finns en hårfin skillnad mellan ett diadem och en tiara, berättar Kristina af Klinteberg när vi ses i Lund för att tala om den nya boken.

– I korthet skulle man kunna sammanfatta det så att ett diadem kan alla pryda sitt hår med, medan en tiara kräver mer av den som bär den.

Kristina af Klinteberg

I ”Smycken som huvudsak” skriver Kristina att det varken är ett uteslutande kungligt eller adligt privilegium att bära ett diadem. Men så snart vi lämnat växtmaterialen, såsom blomsterkransar och lagerkransar, har dessa smycken ofta betingat stora värden. Därför har damerna som använt dem ofta haft en position av rang och rikedom. Det har också krävts banketter och middagar av hög dignitet för att klädkoden skulle göra det lämpligt att plocka fram de ståtligaste smyckena. Först med empiren i början av 1800-talet kom diademen på bred front som närmast en modeaccessoar utan vilket klädedräkten inte var komplett. Då kom smyckena att användas av fler damer och från bredare samhällsskikt. Men vad kännetecknar då en tiara?

Annons

En tiara var ursprungligen en värdighetssymbol hos orientaliska härskare i form av en toppig krona. Påvens tiara är ett sådant värdighetstecken. I modern tid kallas många större diadem för tiaror, främst om de är högt uppbyggda och resliga i mitten.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Drottning Silvia i Drottning Sofias diadem

– Det enda smycke som visas som exempel på tiara i det engelska uppslagsverket An Illustrated Dictionary of Jewelry är ett som tillhör ”the Queen of Sweden”, som vi i Sverige kallar drottning Sofias diadem, berättar Kristina af Klinteberg.

Kröningsdiademet på Silvia

– Även det magnifika Kröningsdiademet eller Brasilianska diademet som Silvia då och då bär, är mer en tiara än ett diadem.

Annons

Liksom spanska Fleur de Lys Tiaran, som Letizia använder nu, bärs de endast av drottningar, förklarar hon vidare.

Kronprinsessorna får alltså invänta sin tur tills de har drottningrang att använda dessa. Man skulle kunna säga att en tiara ska bäras av en härskare – eller i modern tid – en av hög rang. Den kräver alltså mer av den som sätter den på sin hjässa än ett diadem.

Drottning Letiza

Om man ser tillbaka i historien har diadem använts sedan urminnes tider. I det gamla Egypten såg man i alla samhällsklasser enkla eller mer kostbara band runt huvudet för att hålla hår och peruker på plats. Bland de makalösa skatterna som hittades i Tutankhamuns grav finns just ett välarbetat diadem i guld och andra ädla material.

Kleopatra

Kleopatra bar diadem. Traditionen med diadem dekorerade med olika symboler fortsatte. De romerska kejsarna porträtterades vanligen med segerkrans av antik modell. De stora frisyrerna försvann i revolutionstidens Paris och även utan revolution följde engelsmännen modet. Frisyrerna blev mindre och nättare trots att man glatt experimenterade med peruker och löshår. En bandeau kunde gärna läggas några varv kring huvud och frisyr för att behålla lockar på rätt plats. Guld- diadem med diamanter och färgrika ädelstenar bars gärna lågt vid pannan à la Joséphine.

Kronprinsessan Victoria

Vad är en bandeau?

När det inte är riktigt så fint som diadem eller tiara, kan en bandeau, ett hårband eller hårskena användas. Det kan vara ett sidenband som knutits runt hela huvudet, ett formbart strassband eller en hårskena klädd med sammet. En tygblomma kanske pryder eller någon mindre plym. Klädkoden behöver inte vara högtidsdräkt för att dessa hårprydnader ska kunna användas, det räcker med aftonklädsel eller ibland med mörk kostym om bara tillfället är glatt och festligt nog. Har dessa band stora dekorationer kallas de fascinator eller coiffe.

Prinsessan Madeleine
Prinsessan Sibyllas akvamarindiadem som pinsessan Margaretha fick i bröllopsgåva 1964. 2015 bar Madeleine diademet på Nobelmiddagen.

96

Normal

0

21

false

false

false

SV

X-NONE

X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:”Calibri”,sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Annons

Vad är en kokoshnik?

– Kokoshnik är en gammal rysk huvudbonad med en form liknande en båge runt huvudet, en symbol för rysk folkdräkt. Ordet kokosh kommer från hönsfåglarna och formen är som en höns – eller en tuppkam. Den har en hög kant hela vägen runt. Akvamarindiademet är det allra bästa exemplet på kokoshnikstil i svenska kungafamiljen. Vi har sett det vackra smycket i prinsessan Madeleines hår vid flera tillfällen. Det är gjort i en så kallad rysk kokoshnikmodell med fem stora blå stenar omgivna av briljanter. Kungens farmor, den engelskfödda prinsessan Margaretha, fick diademet i gåva av sina föräldrar, hertigparet av Connaught. Kungens mamma Prinsessan Sibylla använde det ofta och lät det sedan gå i arv till sin äldsta dotter Margaretha, som äger diademet och lånar gärna ut det till sin brorsdotter.

Vad är en aigrette?

– Ordet aigrette eller ägrett kommer av franskans aigrette, som betyder silverhäger. Det är en term som används för en huvudprydnad i form av en uppfrättstående plym. Den kan vara gjord av äkta fjädrar från häger, struts eller andra exotiska fåglar. Vid Napoleons kröning 1804 i Paris hade hans mor, som titulerades Mme Mère, en stor ägrett av de finaste juveler.

Aigrette

Läs mer:

Foto: IBL, Privat

 

Annons