Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vändningen för Victoria och Carl Philip: Efter sprickan "Förstår hur snett det har hamnat..."

07 jan, 2023, 09:00 
Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip
Victoria och Carl Philip har gått igenom en situation som kan tära på deras syskonrelation. Så säger relationsexperten om framtiden för kungligheterna.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kungen kontroversiella uttalande chockarBrand logo
Kungen kontroversiella uttalande chockar

Enda sedan nedkomsten har Victoria och Carl Philip varit i strålkastarljuset.

Folk var som tokiga för att få en första glimt av kungligheterna som i framtiden skulle representera Sverige.

Först föddes kronprinsessan Victoria 1977 och drygt två år senare, 1979, föddes prins Carl Philip.

Ända fram till 1979 hade Sverige manlig tronföljd. Då beslutade riksdagen att även en förstfödd kvinna skulle kunna ärva tronen och därmed också bli statschef. Lagen slog i kraft 1980 och Victoria blev tronföljare efter sin pappa kung Carl Gustaf.

Beslutet tog emot mindre bra av kungen som under 1980–talet berättar att han anser beslutet märkligt. Kungen har svårt för att beslutet, i monarkens mening, togs retroaktivt.

Annons

År 2022, under en inspelning på hösten med SVT, håller kungen fast i sin åsikt:

– Min son, prins Carl Philip, var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt, tycker jag. Så kan man inte göra, säger kungen i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

Han påpekar däremot att det inte ska finnas något ont mellan syskonen pågrund av grundlagsändringen.

– Jag har inte uppfattat att det är några problem mellan syskonen. De tar det bra sinsemellan. Hon är ju väldigt engagerad, självfallet. Det har jag ju förstått, säger kungen i en extrainsatt intervju för SVT.

Så kan Victoria och Carl Philip prata om uttalandet

Relationsrådgivaren Charlotte Sander berättar att det finns möjlighet för Carl Philip och Victoria att hantera kungens uttalanden på olika sätt.

— Det beror på vilken kommunikation de har mellan sig. Carl Philip är ju ganska oskyldig i det här. Det är däremot viktigt hur han agerar. Tycker han att det är självklart att det ska vara en man, då kan ju det bli tvister, menar Sander.

Annons

Hon fortsätter att understryka att det kan bli svårt för kungligheterna att ta upp ämnet:

— Det kan bli ett jobbigt samtalsämnet. Det är ganska hårt och jobbigt att behöva slåss mot något så gammalmodigt som kvinnligt eller manligt i dagens samhälle.

Det beror på hur syskonen väljer att hantera det alltså?

— Ja, precis, dels om hon har förståelse för att han är ganska oskyldig i det här och att han förstår hur snett det har hamnat i kungens tänk.

Kungen, Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip
Kungligheterna är inblandade i de senaste skriverierna!

Hovet: Ingen stor sak i familjen

– Han (kung Carl Gustaf reds anm.) beskriver sin känsla från när beslutet fattades och att det togs retroaktivt. När väl beslutet och grundlagsändringen fattades så var det klart att han accepterade och stod bakom det, säger Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Hon tillägger att uttalandet inte har orsakat problem i familjen.

– Det här är ingen stor sak i familjen. Det är en fråga i media som har blivit väldigt, väldigt förstorad.

Foto: TT

Annons