Vändningen – uppgiften om prinsessan Madeleines flytt till Sverige stämmer inte: "Helt fel"

13 mar, 2023, 11:00 
Chris O'Neill och prinsessan Madeleine
Det har spridits falska uppgifter om prinsessan Madeleine och flytten till Sverige.
Annons

Prinsessan Madeleine med familj flyttar till Sverige igen! Vi fick beskedet i förra veckan, och vi har inte hämtat oss ännu.

Så här löd kommunikén från hovet:

"H.K.H. Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill med familj flyttar hem till Stockholm i augusti månad 2023".

Johan T Lindwall: Isoleringen knäckte prinsessan Madeleine
Johan T Lindwall: Isoleringen knäckte prinsessan Madeleine

Falsk uppgift om prinsessan Madeleines flytt till Sverige

Recept.se Nyhetsbrev

Det här har blivit uppmärksammat även i utlandet. Tidningar och sajter över hela världen har rapporterat om Madeleines flyttplaner, och vissa kostar sig till och med på spekulationer.

"Är det här skälet till att Madeleine och familjen flyttar hem till Sverige?", skriver brittiska Daily Mail i en rubrik. Källan till påståendet är den välrenommerade twittraren och bloggaren Gert's Royals, en person som specialiserar sig på internationella kungligheters göranden.

Annons

"När prinsessan Madeleine meddelade att hon ska flytta hem till Sverige började kunganördar spekulera i varför hon fattat det beslutet. Men en kunglig bloggare kan ha knäckt gåtan, genom att visa upp regler som den svenska kungafamiljen har kring successionsordningen", skriver Daily Mail.

Gert's Royals refererar till en skrivelse i successionsordningen som stipulerar att ett barn måste ha sin skolgång i Sverige för att få behålla sin plats i tronföljden. Madeleines barn – prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne – skulle således behöva gå i svensk skola för att inte kastas ut.

"Det är faktiskt helt fel"

Men detta kan vår chefredaktör Johan T Lindwall dementera.

– Det är faktiskt helt fel. Faktum är att Madeleine och kungahuset löste det där med den svenska skolgången för flera år sedan. Dåvarande hovmarskalken Mats Nilsson bekräftade det, att den skolgång Madeleines barn skulle få i USA skulle räknas som en fullvärdig utbildning, god nog för att de skulle få behålla sin plats i successionsordningen. Så beslutet att flytta hem till Sverige har helt andra förklaringar, säger Johan T, och hjälper till att förklara vad som förändrades i och med kungens famösa beslut 2019.

Annons

Det var då kungen förseglade framtiden för barnen till Madeleine och prins Carl Philip.

– Det som hänt är att inte är en del av kungahuset, så att säga. De är fortfarande prinsar och prinsessor, men de har förlorat sina Kungliga Högheter-titlar, säger Johan T.

Annons