Varningen efter Ewa Westlings beslut: "Lämna dem ifred!"

Prins Daniel och Ewa Westling.

TT
Ewa Westling har fattat ett beslut kring hur hennes liv ska se ut. Det vägrar hon ändra på.
Slå på ljud

Ewa Westling och maken Olle blev mot sin vilja indragna i offentligheten när deras son blev prins. Men paret Westling har vägrat låta kopplingen till det svenska kungahuset låta dem stiga åt huvudet.

De bor kvar i sitt Ockelbo, i ett falurött villaområdet på Smältvägen. Båda är pensionärer. Olle är tidigare chef för äldreomsorgen i Sandvikens kommun – hustrun Ewa var posttjänsteman i Gävle.

Ewa Westling har fattat beslut

Prins Daniel vill skydda sin mamma, Ewa Westling.

Prins Daniel vet hur hans föräldrar kände kring kändiskapet. Därför har prinsen varit mån om att skydda mamma och pappa från kamerablixtar och intervjumikrofoner.

I sin bok "Victoria – prinsessa och mamma" berättar Johan T Lindwall om Daniels tydliga direktiv.

”Föräldrarna var något som Daniel hade pratat om i intervjuerna. Hur oerhört viktiga de var för honom och vilken trygg uppväxt de hade gett honom. Daniel, som är allt annat än ointelligent, hade också passat på att använda intervjuerna till att skicka ut en klar signal om Ewa och Olle Westling: Lämna dem i fred. Flera gånger poängterade Daniel att de inte hade valt ett liv i offentlighetens ljus och att han räknade med att de skulle bli respekterade för det", skriver Daniel.

LÄS MER: Kung Harald inlagd på sjukhus igen

"Tänkte inte ställa upp"

Deras första offentliga framträdande värt namnet var på lysningen inför Daniels bröllop med kronprinsessan Victoria.

"Att nu vara med på lysningen var ett av de första offentliga framträdandena som Olle och Ewa gjorde. De hade inför bröllopet varit nerringda av förfrågningar om intervjuer, men konsekvent valt att nobba alla. Det var framförallt Ewa som skydde media. Där var Daniel väldigt lik sin mamma. Daniel insåg numera att han var tvungen att vara med i media. Ewa däremot tänkte hålla på sin integritet och inte ställa upp", skriver Johan T.