Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Varningen till Ewa och Olle Westling i Ockelbo – efter Daniels beslut

03 feb, 2024, 13:00 
Ewa och Olle Westling var tvungna att agera hemma i Ockelbo.
Annons

Visst är det hisnande att tänka på hur Ewa och Olle Westlings liv hemma i Ockelbo förändrades när prins Daniel hittade kärleken. Plötsligt blev de svärföräldrar till Sveriges framtida drottning – och såg deras son på frimärken!

Det var däremot inte bara en dans på rosor. Samtidigt stormade pressen till Ockelbo, och alla ville höra av de nya svärföräldrarna. Då ryckte hovet in.

Sanningen om kronprinsessan Victoria och Ewa Westlings relation!Brand logo
Sanningen om kronprinsessan Victoria och Ewa Westlings relation!

Ewa och Olle Westlings stora livsförändring – så förbereddes de av hovet

Så fort ordet spred sig om att kronprinsessan hittat kärleken fanns plötsligt ett enormt pressuppbåd i det annars så stillsamma Ockelbo. Pressen ville veta – hur känns det för svärföräldrarna? Och vem är egentligen denne Daniel Westling?

Något liknande hade varken Ewa eller Olle av förklarliga skäl varit med om förut Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall gästar podcasten Monarkerna med Titti Schultz och Ebba Kleberg von Sydow för att berätta mer. Han jämför Ewa och Olles sits med Chris mamma Eva O'Neill, som redan var ett vant socitetslejon och klarade sig själv i den "nya" världen.

Annons

- Men med Ewa och Olle, och Marie och Erik i Älvdalen, var det svårare. Där har vi Sofias föräldrar som älskar att åka motorcykel, och Eva och Olle som bor kvar i Ockelbo och vill leva ett vanligt liv, berättar Johan.

Ja, hovet fick helt enkelt gå in och "varna" dem om vad som komma skall.

– Hovet var tvungna att gå in och coacha dem och förklara: reportrar kommer ringa och fotografer kommer att stå utanför ert hus när er dotter eller son är hemma på besök. De blev helt inkastade, det var en ny värld. Det blev ett enormt tryck i början på de här två föräldraparen från media, säger Johan T Lindwall i Monarkerna.

– Men det blev ett tryck på dem som de inte upplevt tidigare. Man vill ha bilder och citat. Man vill höra dem berätta om lyckan kring sina respektive barns kärlekar. Det sägs att hela Ockelbo slöt upp runt familjen Westling.

Marie Hellqvist, Olle Hellqvist, Ewa Westling, Olle Westling
Marie och Erik Hellqvist, och Ewa och Olle Westling.Bernard Rubsamen / dana press

Överenskommelsen – för att skydda Victoria

Ewa och Olle bor kvar i Ockelbo, i samma röda radhus som alltid. Och nu har stormen minst sagt blåst över, och Ockelbo är en fristad för hela kronprinsessfamiljen. Där finns en tyst överenskommelse, en slags "pakt", som går ut på att man inte pratar om Victoria och Daniel, och behandlar dem som vem som helst.

Annons

Det gjorde man tydligt redan i början av Victoria och Daniels relation, blev Johan T Lindwall varse om.

– Jag avslöjade deras relation 2002 och pratade med dåvarande informationschefen Elisabeth Tarras-Wahlberg på natten. Jag berättade att jag hade den här informationen, det här är Victorias nya pojkvän Daniel. Då sa Tarras bara en grej: ”Kommer informationen därifrån eller härifrån?” förklarar Johan.

– Jag fattade aldrig det där och då, men sen insåg jag att "därifrån" menar hon i Ockelbo och "härifrån" i Stockholm. Den kom absolut inte från Ockelbo - för det var en hel stad och ett litet samhälle som slöt upp bakom dem. Victoria var där under ett halvårstid och ingen sa någonting till någon.

Foto: TT

Annons