Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Varningen till Sofias föräldrar i Älvdalen – efter prinsessans beslut

17 feb, 2024, 10:00 
Prinsessan Sofias föräldrar blev varnade i Älvdalen efter det stora beslutet.
Annons

Marie och Erik Hellqvist från Älvdalen har levt helt vanliga liv, tills saker plötsligt vändes upp och ned när deras dotter Sofia gifte sig med en prins. Marie har varit politiskt engagerad, och jobbat som marknads- och säljchef på ett lokalt företag. Maken Erik har jobbat på Arbetsförmedlingen, och inom kommunen.

Ja, idag kan faktiskt Marie och Erik flyga under radarn igen, när den stora chocken har lagt sig. Men annat var det för sisådär fjorton år sedan när deras dotter pekades ut som prinsens nya flickvän...

Kungaparets okända vänskap – med Sofias föräldrarBrand logo
Kungaparets okända vänskap – med Sofias föräldrar

Marie och Erik Hellqvists stora livsförändring – efter Sofias beslut

Det var redan 2010 som det började viskas om att prins Carl Philip hittat kärleken igen. Det var Sofia Hellqvist, som han träffat året innan, som pekades ut. Bara fem år senare skulle bli prinsessa – men det anade inte många då.

Annons

Man förstod snabbt att det här var en romans som var på riktigt. Redan året därpå skrev sig Sofia hemma hos Carl Philip på Slottsbacken, och 2012 dök Sofia upp vid prinsens sida under prinsessan Estelles dop. Ett kvitto på att hon är en del av familjen på riktigt – inte vilken flickvän som helst välkomnas in i den kungliga värmen.

Samtidigt som Sofias liv förändrades över en natt, riktades fokus upp till Älvdalen där föräldrarna Marie och Erik bodde. Den nyfikna pressen ville veta allt om prinsesskandidaten och hennes bakgrund – och Marie och Erik som aldrig varit med om något liknande fick sig en smärre chock.

Prins Carl Philip och Sofia på promenad 2011
Carl Philip på promenad med dåvarande flickvännen Sofia Hellqvist 2011.LEILA BAKSI/TT
Annons

Varningen till Sofias föräldrar i Älvdalen

Ja, det finns ingen handbok att bläddra i när man plötsligt blir kunglig svärförälder. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall gästade Sveriges Radios podcast Monarkerna, och berättade om hur de varnades inför mediaboomen:

– Hovet var tvungna att gå in och coacha dem och förklara: reportrar kommer ringa och fotografer kommer att stå utanför ert hus när er dotter eller son är hemma på besök. De blev helt inkastade, det var en ny värld. Det blev ett enormt tryck i början på de här två föräldraparen från media.

Idag lever Sofias familj kvar i Älvdalen, och störs inte av fotografer eller nyfiket folk. Precis som när Victoria och Daniel besöker Ockelbo låter man Sofia och familjen vara i fred i Älvdalen – där behandlas de som vem som helst.

Prinsessan Sofias föräldrar Marie Hellqvist och Erik Hellqvist, samt prins Daniels föräldrar Ewa Westling och Olle Westling
Prinsessan Sofias föräldrar till vänster, och prins Daniels föräldrar Ewa och Olle Westling till höger.Fredrik Sandberg/TT

Foto: TT

Annons