Varningen till prins Daniel: "Det kan gå riktigt illa"

Prins Daniel och Olle Westling

Prins Daniel har testat positivt för covid-19. Nu har han fått en varning.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 10?
Slå på ljud

Prins Daniel och hans älskade hustru kronprinsessan Victoria har testat positivt för covid-19. Igår kom beskedet, i samband med att paret fick ställa in sin medverkan vid minnesgudstjänsten på Slottskyrkan.

– I går kände sig kronprinsessan förkyld och hon tog det säkra före det osäkra och tog ett PCR-test. Och i dag fick vi testresultatet och det var positivt. Prins Daniel testade sig också, samtidigt, för säkerhets skull och han testade också positivt. I dag har även han fått symptom, sa hovets informationschef Margareta Thorgren när Svensk Dam ringde upp.

Varningen till prins Daniel efter covid-beskedet

Prins Daniel och Olle Westling

Det var pappa Olle Westling som klev fram och räddade prins Daniel.

Paret befinner sig nu i karantän på Haga slott tillsammans med prinsessan Estelle och prins Oscar. Men det har inte stillat folkets oro för Daniel. Alla vet att Daniel, med sin njurtransplantation i bagaget, tillhör en riskgrupp enligt Folkhälsomyndighetens indelning. Han fick en njure av sin pappa Olle Westling 2010.

Nu har Håkan Hedman, ordförande för Njurförbundet, förklarat vad det innebär för njursjuka att testa positivt.

– Det kan gå riktigt illa om man drabbas av covid-19. Därför är det så bra att man flyttat upp transplanterade i fas 2, säger Håkan till Aftonbladet.

– Man är mer utsatt om man drabbas av covid-19 eftersom man har ett nedsatt immunförsvar. Det finns en viss överdödlighet bland transplanterade. Men det har visat sig även vara åldersrelaterat, och nu är ju prins Daniel inte särskilt gammal.

Enligt hovet har Daniel inte hunnit få sitt vaccin ännu, men som transplanterad har han fått förtur i kön. Det är en ändring som Håkan varit med och kämpat för.

– Nu tillhör vi ju fas 2 och det hade egentligen inte varit konstigt om prins Daniel redan hade fått vaccin. Men Stockholm ligger lite efter där vad jag har förstått, säger Håkan.

LÄS MER: Victoria drogs in i infekterade bråket – sanningen bakom

LÄS MER: Hovets hemliga plan! Det sker när Victoria blir drottning

LÄS MER: Kika in! Victoria och Daniels lyxrenoveringar på Haga slott

LÄS MER: Krisen bakom Victoria och Daniels kärlekslycka

LÄS MER: Så fick Victoria och Daniel sina superkroppar

LÄS MER: De ingår i Victorias innersta krets – hemliga pakten