Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vi vet favoriterna i det kungliga skafferiet!

12 maj, 2019, 19:00 
Victoria äter
Nu gläntar vi på skafferidörren i det kungliga köket. På slott och herresäten serveras läcker mat på silverfat och smakfulla delikatesser från världens hörn. Men vad faller våra kungligheter i smaken, om de själva får välja  ?
Annons

Werner Vögeli var sedan år 1977 hovtraktör och komponerade hundratals nya smakupplevelser till Sveriges kungapar. I boken Hovtraktören Werner ­Vögelis festmat från Stockholms slott, berättar stjärnkocken att den gamle kungen, Gustaf VI Adolf, och drottning Louise helst ville ha beprövade råvaror. En varm soppa inledningsvis, sedan en fiskrätt följd av en huvudrätt som exempelvis kall järpe.

Werner

Kungliga favoriter

Till dessert valde de gärna flamberade körsbär, persikor eller ananas med glass till. Drottning Louise speciella favoriträtt var bräserad, lättrimmad kalvsadel med madeira­sås och säsongens grönsaker. Kungen älskade italiensk mat, spe­ciellt Fettuccine alla Alfredo, kokta nudlar med smör och nyriven parmesan.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Vår nuvarande kung uppdaterade den kungliga menyn. Smör blev olivolja, bland annat.
Vår nuvarande kung uppdaterade den kungliga menyn. Smör blev olivolja, bland annat.

Med vår nuvarande kung blev det andra bullar i köket. Soppan ströks från menyn, för tråkigt, tyckte Carl XVI Gustaf. Fettsnålare kost infördes med mindre smör och grädde och mer av olivolja. Fisk är kungens absoluta favorit. I stället för den traditionella sjötungan föredrar han havets läckerheter, såsom marulk, havskatt och gös men även pilgrimsmusslor – och grodlår. Bernadotterna från Pau gillar förstås fransk cuisine.

– Kungen är mycket matkunnig och det han helst vill ha är stekt abborre. Svensk sommar smakar det, har Stefano Catenacci, som 2012 utsågs till hovtraktör av kungen, berättat för Svensk Damtidning.

Annons

Prinsessan Madeleine ratar rött kött

Italiensk mat gillar kunga­paret också. Vitlöksdoftande pasta. En hejare på att laga italiensk mat är ju även prinsessan Madeleines man, Chris O’Neill. Hans spaghetti aglio olio – oh, la la!

Christopher O´Neill på lysningen på Kungliga slottet.

– Det är ditt trumfkort, för att charma tjejer … sa prinsessan Madeleine roat i Skavlan. Själv äter hon inte rött kött, men vitt kött går bra, såsom kalv. Grönsaker och mycket vatten är hennes skönhetskur.

Silvias älskar västkusthummer

Drottning Silvia tänker på formen och vill ha mer grön­saker och mindre av sötsaker. Hon älskar västkusthummer och gör egen citronsaft enligt ett tyskt, beprövat recept, som hon gärna bjuder barn och barnbarn på i Sollidenbersån.

Annons

Kronprinsessan Victoria har dessvärre inte ärvt sin mammas kökstalang och är enligt uppgift ingen hejare vid spisen. Hon bjöd hem Daniel på fettsnål wok, men ­tyvärr smakade middagen allt annat än bra, sägs det.

Victoria imponerade inte på Daniel i köket

Daniel föll knappast för Victorias kokkonst, något som de två brukar skämta om. Båda är noga med vad de äter. Prins Daniel äter ­inte kött och dricker inte heller alkohol, något också kronprinsessan är sparsam med.

Victoria tar mat
Kronprinsessan Victoria är noga med maten och föredrar gröna rätter.

Prins Carl Philip har också påverkats av sin vegetarian till hustru och äter mer grönt än förr i tiden. Sofia väljer bort kött helt och väljer istället ekologiska råvaror från växtriket.

Annons

Fina fisken för Carl Philip

Prinsen är matlagningsintresserad som sin far och medverkar som jurymedlem i Årets kock. Gös är en favorit hemma vid middagsbordet i Villa Solbackens nyrenoverade kök. Det valde paret också på menyn när de gifte sig.

Carl Philip äter gärna sedan han träffade Sofia.
Carl Philip äter gärna växtbaserat sedan han träffade Sofia.

Prinsessan Désirée gillar också fisk, men då ska det vara lax. Vid sin bröllopsmiddag den 5 juni 1964 njöt den nyblivna friherrinnan Silfverschiöld och alla middagsgäster av en delikat rosaskimrande förrätt, Sole Princess Désirée.

Prinsessan Désirée lagar vilt

Då sonen jagar mycket på slottet Koberg så lagar ­Hagasessan mycket vilt. Mustiga grytor och bokspånsrökt korv från ­egna Koberg Vilt äter hon med god aptit. Speciellt vintertid.

Annons
Margrethe

Drottning Margrethes passion

Tvärs över sundet har drottning Margrethe njutit av sina favoriter på julbordet, risgrynsgröt med mandel, brinnande plumpudding och kransekage.

Frederik gillar lakritsfiskar

Kronprins Frederik är också fisk­älskare precis som vår kung, men hans favorit är inte av det nyttiga Omega 3-slaget utan är ena sega rackare. Lakritsfiskar, eller ”Swedish fish” som godiset ­kallas, inhandlas titt som tätt av den danske tronföljaren. Sommartid storhandlar kronprins Frederik precis som vilken semesterfirare som helst när familjen vilar ut på vinslottet Château de Cayx i Frankrike. Kundvagnen är rågad med vanlig mat och andra godsaker som chips, Orangina och öl.

Annons
Laurent av Belgien äter pommes frites

Prins Laurent av Belgien äter det mesta, något som hans hustru Claire är medveten om. Hon för­söker få honom att inte äta så sent på kvällarna, en ovana Laurent haft sedan barnsben. Nattmackor med ost, belgisk choklad och moules marinières slinker ner. Pommes frites är en kulinarisk “rätt” från Belgien. Nyligen kunde vi se prins Laurent bjuda sin son på ett litet mellanmål i korvkiosk. Prinsessan Claire är från England och gillar fish and chips.

– Det enkla är det goda, säger hon.

 

Läs mer

Foto TT

Annons