Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria berättar sanningen för Estelle - efter alla år

22 maj, 2023, 16:00 
AvFelicia Plåt
Victoria och Estelle
Estelle döptes i Slottskyrkan. Foto: TT

Idag är det elva år sedan prinsessan Estelle döptes.

Annons

För exakt elva år sedan kunde vi se ett hav av folk stå utanför Slottskyrkan i Stockholm. Det viftades med flaggor och det var enbart glada miner, men man kunde även känna en spänning i luten. Alla väntade på samma ögonblick.

5 gånger prinsessan Estelle har stulit showen!Brand logo
5 gånger prinsessan Estelle har stulit showen!

Och snart gick det ut två riktigt stolta föräldrar från kyrkan med sin förstfödde i famnen. Det var vår kronprinsessa Victoria och prins Daniel som visade upp sin ny-döpa dotter Estelle för hela svenska folket.

Flaggor
Det var många som firade att Estelle skulle döpas.

"Det var historia som skrevs"

Detta var ett av Estelles första officiella framträdanden. Och dopet blev startskottet för hennes roll som tronarvinge för det svenska kungahuset. Och dagen till ära kan vi verkligen tänka oss att Victoria berättar om olika minnen från den stora dagen för sin dotter.

Annons

Svensk Dams chefsredaktör Johan T Lindwall var på plats i Slottskyrkan under dagen och beskriver den som historisk.

– Det var helt fantastiskt, det var historia som skrevs inne i slottskyrkan idag, en otrolig upplevelsen väldigt mäktigt. (...) Man fick vara med om någonting unikt, den som döptes är Sveriges blivande drottning av, först Victoria och sedan Estelle, sa Johan då till Expressen.

Johan T Lindwall
Svensk Dams chefsredaktör var på plats 2012.

Traditionen fortsätter

Det var en solig dag 2012 som lilla Estelle döptes i Slottskyrkan. Hon bar en klänning som första gången bars av kungens far Gustav Adolf när han döptes 1906. Dopklänningen har sedan dess gått i arv och både kungen och hans barn hade på sig den under deras dop i Slottskyrkan.

Annons

Och det var en nyfiken lite prinsessa som bars in i kyrkan i sin far prins Daniels trygga famn. Hon betraktade gästerna noga innan ärkebiskopen Anders Wejryd påbörjade dopceremonien.

Victoria
Victoria höll i en bön under ceremonien.

Victoria höll i en bön under ceremonien och den lilla prinsessan skötte sig utmärkt. Sedan var det dags för hennes ena fadder prins Carl Philip att hälla upp dopvattnet i dopfunten. Dopvatten som kungen själv hade tagit med sig från Solliden på Öland. Estelle gnydde lite men var ändå lugn när vattnet nådde hennes huvud.

Annons

Väluppfostrad liten prinsessa

Hon var redan efter tre månader riktigt väluppfostrad och behöll lugnet under hela ceremonien. Och hon blev bara tröttare och tröttare och när de rörda föräldrarna skulle visa upp sin dotter för folket kunde hon knappt hålla ögonen öppna.

Estelle
Mot slutet av ceremonien somnade lilla Estelle i Victorias famn.

Det är verkligen en minnesvärd dag för hela kungahuset och det svenska folket. Och Victoria kan mycket väl i denna stund sitta tillsamman med Estelle på Haga Slott och gå igenom höjdpunkterna och visa bilder från den lyckliga dagen. Och Estelle värdesätter säkert dessa stunder med sin mamma och tycker nog det är kul att få höra alla minnen och händelser från sin dopdag av sina föräldrar.

Annons