Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria berörd av starka upptäckten – som hållits i familjen länge

06 feb, 2024, 07:30 
Kronprinsessan Victorias tydliga beslut.
Annons

Det är ingen hemlighet att kronprinsessan Victoria är oerhört familjeorienterad. Familjen står alltid i första rummet, och hon intresserar sig mycket i sin släkthistoria.

Nu blir det extra tydligt – efter Victorias senaste beslut.

Alla detaljer: Det bar Silvia, Victoria, Sofia & Christina på kungens galaparty för MacronBrand logo
Alla detaljer: Det bar Silvia, Victoria, Sofia & Christina på kungens galaparty för Macron

Kronprinsessan Victorias känslosamma beslut på festen

När det vankas galamiddag plockar kungligheterna fram sina vackraste tiaror, och det är alltid lika spännande att se vilka som plockas fram ur det kungliga smyckeskrinet. Här finns ju ovärdeliga släktklenoder, som burits av kungligheter i generationer.

Annons

Och det är klart att vissa är mer speciella än andra, och det märks att kungligheterna har sina favoriter som de graviterar mot mer än andra.

En tiara vi ofta ser på Victorias hjässa är det vackra ståldiademet. Den sticker ut, då den inte pryds av några ädelstenar utan enbart stål och förgylld mässing.

Det var just ståldiademet vi såg på Victoria under galamiddagen förra veckan, och visst måste det kännas lite extra speciellt att bära. Det finns ju en särskild historia bakom det.

Kronprinsessan Victoria vid galamiddagen på Stockholms slott
Victoria strålade i det vackra diademet.Jessica Gow/TT
Annons

Drottning Silvias upptäckt på slottet – som påverkat kronprinsessan Victoria

Ståldiademet har en lite mystisk historia. Enligt sägnen var det drottning Silvia som hittade tiaran i ett skåp på slottet, där det låg undangömt! Det har anor från det franska 1800-talet och har burits av kejsar Napoleons styvdotter Hortense de Beauharnais, men hade av någon anledning gömts undan.

Silvia valde därefter att visa upp det för allmänheten, och bar ståldiademet för första gången 1979.

Annons

Efter att tiaran dammats av blev det snabbt en favorit i kungafamiljen. Det har burits på kungliga bröllop, däribland av prinsessan Désirée prinsessan Madeleines bröllop med Chris O'Neill. Även prinsessan Lillian har burit det, men bara vid ett tillfälle. Hagasessan prinsessan Christina har valt stålgarnityret vid flera tillfällen.

Prinsessan Désirée under prinsessan Madeleine och Chris O'Neills bröllop
Prinsessan Désirée med ståldiademet.SÖREN ANDERSSON / TT

Ståldiademet är en av Victorias favorittiaror. Sedan tidigt 2000-tal har hon haft på sig det vid flera Nobelbanketter, galamiddagar och till och med på officiella porträtt. I SVT:s dokumentär Kungliga smycken berättade Victoria att hon älskar att bära ståldiademet, men att hon undviker det när hon behöver röra sig mycket.

Annons

Det är nämligen riktigt ömtåligt – kanske var det därför någon stoppat den i tryggt förvar i ett skåp på slottet?

Kronprinsessan Victoria 2004
Victoria med ståldiademet 2004.HENRIK MONTGOMERY

Foto: TT

Annons