Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Victoria och Daniel bjöd in till ”kändisfest” – på slottet!

01 dec, 2021, 17:30 
Kronprinsessan Victoria Prins Daniel
Stjärnspäckat? På Kungliga slottet? Ja, det måste man kalla det event som kronprinsessan Victoria och prins Daniel brände av i går!
Annons
Victorias & Daniels glammiga festkväll – se bilderna från ankomsten!Brand logo
Victorias & Daniels glammiga festkväll – se bilderna från ankomsten!

På scenen i det ärevördiga Bernadottebiblioteket stod Sarah Dawn Finer, uppbackad av Jason ”Timbuktu” Diakite, just nu glödhet deltagare i SVT:S fredagsklassiker På spåret tillsammans med stjärnkocken Marcus Samuelsson.

Och i publiken, på första parkett – ja där satt kronprinsessparet och diggade från djupet av var sin förgylld karmstol. De fick bland annat höra Sarah Dawn Finers Some Kind of Peace och Aviciis Without you.

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Sarah Dawn Finer
Sarah Dawn Finer med sina kungliga fans Victoria och Daniel.
Sarah Dawn Finer Jason Diakité Timbuktu Seminarium Kungliga slottet
Jason Diakité på Kungliga slottet igår.

Fast detta var ju förstås inte någon kändisevenemang i ordets egentliga mening, trots stjärnorna på scenen och i publiken: Som alltid var det en viktig fråga som kronprinsessparet ville lyfta.

Annons

Den här gången handlade det om om musikens och rörelsens betydelse för ungas psykiska välbefinnande och det var Victorias och Daniels stiftelse som stod som arrangör tillsammans med Tim Bergling Foundation, MIND och Kungliga Musikaliska akademien.

Kronprinsessan Victorias ord om Tim ”Avicii” Bergling

– Tim Bergling var en stor begåvning, som lämnade oss alldeles för tidigt. Hans minne lever vidare genom hans musik. Men också genom de insatser som görs inom ramen för stiftelsen i hans namn, sa kronprinsessan i sitt tal.

Hon fortsatte:

– I dag lider en av sex unga i Sverige av psykisk ohälsa. En av fyra känner sig ensam.

– Ja, det råder inget tvivel om att frågan om ungas psykiska hälsa är både aktuell och angelägen. Däremot är den inte enkel. Och hur mycket vi än skulle önska det så finns det heller ingen enkel lösning.

– Men om vi tittar på skyddsfaktorer, så vet vi i dag att både musik och rörelse kan vara viktiga sådana.

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Sarah Dawn Finer
Kronprinsessparet med Sarah Dawn Finer, som också var dagens moderator.

Victorias och Daniels arbete för att barn och unga ska må bra är alltså ett flerfrontskrig som pågår på många håll samtidigt.

Annons

Och syftet med eventet, denna förmiddag innan den nya regeringen under stort medieståhej intog slottet, var just att fokusera på hur musik och rörelse kan ha en positiv påverkan på ungas välbefinnande.

Om detta talade bland andra överläkare Anders Hansen och professor Eva Bojner Horwitz, och i publiken satt förutom ett gäng ungdomar, representanter för näringslivet, musikbranschen och flera ideella organisationer.

Foto: Jonas Borg/Kungliga Hovstaterna, Jonas Ekströmer/TT, Sarah Dawn Finer/Instagram, Jason Diakité/Instagram.

Annons