Victoria i stor sorg! Nära vännen avliden

Victoria i stor sorg! Nära vännen avliden

Jonas Ekstrˆmer/TT

Det är sorg i kungafamiljen efter att nära vännen har gått bort.

Se kärleksögonblicket mellan Victoria & Daniel på Nobel!
0:28

Efter reklamen: Se kärleksögonblicket mellan Victoria & Daniel på Nobel!

(0:28)

Slå på ljud

En viktig person i kronprinsessan Victorias liv har gått ur tiden. Det handlar om förintelseöverlevaren Emeric Roth som gått bort vid 97 års ålder, det bekräftar han änka Kerstin Roth för DN, som var först med nyheten.

– Emerich var en person som aldrig gav upp. Han gav sig aldrig. När han trodde på något så trodde han på det. Och det framgår väl när man tänker på alla år han varit i skolor och föreläst och artiklar han skrivit att han alltid framhållit skolans roll, hur viktig den är, säger hans änka Kerstin Roth till DN.

Victoria har träffat Emerich vid flera tillfällen och hans historia har berört på djupet. De har även umgåtts privat och Emerich var en nära vän till kungafamiljen, som nu är i stor sorg.

Victoria och Emerich på föreläsning i Järfälla 2016.

Robert Eklund/Stella Pictures

Johan T Lindwall om djupa vänskapen

Svensk Damtidings chefredaktör Johan T Lindwall minns Emerich med värme.

”Kronprinsessan hade den största respekten för Emerich och genom åren kom de att träffas många gånger, både officiellt och privat”, säger Johan T Lindwall, chefredaktör SVD

”Jag var med flera gånger när de möttes och den respekt som fanns mellan dem var enorm . Emerich var en stor förebild för kronprinsessan och resten av kungafamiljen. De sörjer nu en vän”, fortsätter Johan T.

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria på känslofyllt uppdrag