Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessans vision för Estelles framtid

12 apr, 2019, 08:00 
AvEmma Sanderberg
Den unika satsningen har visionen att vända den negativa utveckligen av Östersjön. Kronprinsessan var självklart på plats under invigningen!
Annons

Den 11 april invigdes Baltic Sea Science Center, eller Östersjöhuset som det också kallas, på Skansen. Östersjöhuset är en satsning som BalticSea2020 och Skansen började planera för redan 2015. Huset blir unikt i sitt slag och kommer lyfta fram och öka kunskapen om Östersjön på ett nytt sätt både för allmänheten, men framförallt för skolelever.

Vision att vända negativ utveckling

Östersjön är ett speciellt innanhav då blandningen av sött och salt skapar en miljö som inte finns någon annanstans i världen. Runt Östersjön bor över 90 miljoner människor och de senaste åren har problemen med övergödning, intensivt fiske och miljögifter blivit allvarligare än någonsin. Baltic Sea Science Center har visionen att vara en del i att vända utveckligen. Det finns både utställningar, akvarier, laborationsrum och lektionssalar. Med lektionssalarna hoppas man nästa generation enklare ska kunna förstå problemen och skapa förutsättningar för ett renare hav.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Victoria testar salthalten på vattnet vid invigningen.
Victoria testar salthalten på vattnet vid invigningen.

Att vår kronprinsess har miljöfrågan som en av hennes hjärtefrågor kan väl ingen ha missat. I en tidigare intervju med DN har hon berättat om händelsen som gjorde att hon fick upp ögonen för problemen i våra hav. Familjen befann sig på semester vid Medelhavet och när Estelle kom upp från havet efter ett dopp så började Victoria torka av henne sanden. Trots ihärdiga försök så gick det inte och det slog då Victoria att de satt på en stenstrand, inte en sandstrand. Det som Victoria trodde var sand var plastavfall i form av mikroplaster.

Annons

– Det blev det en jättesorg och en känsla av olust. Jag ville inte äta mer fisk och jag ville inte att hon skulle bada där mer, sa hon till DN.

Victoria framför ett akvarium.

Kronprinsessan har kanske ärvt engagemanget för miljöfrågan från sin pappa. Kungen har nämligen också alltid haft ett intresse för natur- och miljöfrågor och är ordförande för den svenska organisationen av WWF, Världsnaturfonden. På senare tid har dock även Victoria dykt upp på WWF:s event och sedan 2006 sitter hon i organisationens förtroenderåd.

Victoria har även berättat att hon försöker föra vidare sina insikter om klimatet till Estelle och Oscar. Hemma äter de mycket vegetariskt, går på promenader och plockar skräp och pratar om klimatet på olika sätt.

Annons

– När det kommer till Östersjön finns det bokstavligen ingen tid att spilla, sa hon i intervjun med DN i höstas.

Så torsdagens invigning var med andra ord riktigt passande för Victoria!

Läs mer:

Foto: TT

Annons