Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria känsliga vandring – gick genom brandhärjad skog

28 apr, 2019, 20:00 
AvEmma Sanderberg
Vandringen genom Sveriges landskap fortsätter och idag var det Västmanlands tur att få besök av kronprinsessan. Västmanlänningarna valde att visa upp och berätta om skogen som förstördes av den uppmärksammade skogsbranden 2014.
Annons

Victorias vandring i Västmanland gick i spåren av den stora skogsbranden som härjade där 2014. Branden var den största i Sverige sedan 1950-talet, 13 800 hektar skog drabbades och en person dog. När sällskapet en halvtimme efter start kommit fram till toppen av Uvberget fick Victoria träffa två personer som upplevde skogsbranden på nära håll.

Kronprinsessan fick sällskap på sin promenad av bland annat en skola i Västmanland.
Kronprinsessan fick sällskap på sin promenad av bland annat en skola i Västmanland.

Eftersom branden lämnade en sådan förödelse efter sig har det sedan 2014 varit många biologer och ekologer på plats i området och undersökt brandens påverkan på djur och natur. Victoria fick under dagen träffa en del av dessa och lära sig mer om arbetet. Längs vandringen fanns bland annat en fjärilsinventerare, en fågelskådare och en brandinsektsexpert med.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Hoppas på fler turister

– Den västmanländska naturen är fantastisk och i Hälleskogsbrännan kan man se något helt unikt, hur växterna och djuren kommer tillbaka efter en häftig skogsbrand. Tiotusentals människor besöker området varje år och vi hoppas att fler nu ska upptäcka naturreservatet, säger Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanland, i ett pressmeddelande.

Kronprinsessan fick höra hur den stora skogsbranden påverkade skogen.
Kronprinsessan fick höra hur den stora skogsbranden påverkade skogen.

Efter lunch begav sig sällskapet till Klösbergets topp där man efter branden har hittat fornlämningar från både stenåldern och bruksepoken. Skogsbranden förstörde otroligt mycket men utan den hade det varit i princip omöjligt att upptäcka lämningarna. Victoria och de som vandrade tillsammans med henne fick lära sig mer om lämningarna. Dagen avslutades med att Victoria fick gå en tipspromenad med barn från Friluftsfrämjandets barnverksamhet.

Victoria tar täten under promenaden.
Victoria tar täten under promenaden.

Fem landskap kvar

Victorias vandring genom Sverige påbörjades hösten 2017. Tanken är att kronprinsessan ska uppleva olika delar av Sverige och uppmärksamma den svenska naturen. Västmanland var den 20:onde vandringen på listan och nu återstår det bara fem landskap kvar. Kolla listan och boka in i kalendern om du bor i något av landskapen!

  • Jämtland, 17 maj
  • Södermanland, 22 maj
  • Medelpad, 29 maj
  • Gästrikland, 7 juni
  • Dalarna, 14 juni

Läs mer

Foto: TT

Annons