Victoria lämnar landet – veckor innan födelsedagen

28 jun, 2022, 13:00 
Prins Oscar, prinsessan Estelle, prins Daniel och kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victorias hjärtefråga tvingar henne utomlands.

Annons
Det här är kronprinsessan Victoria
Det här är kronprinsessan Victoria

Vädret tycks bli varmare för varje dag som går och många har prickat in semestern för att kunna njuta av vädret. Ja, även stora delar av kungafamiljen har gått på sommarledighet och njuter just nu av den svenska sommaren.

Kronprinsessan Victoria, 44, gör dock tvärtom och letar sig till varmare breddgrader för att jobba. I måndags reste hon till Lissabon, Portugal, för att delta på en FN-konferens med fokus på krisen för världens hav.

Konferensen kommer pågå i tre dagar och bland annat handla om hur man ska tackla de stora utmaningarna som det marina livet står inför.

Kronprinsessan Victoria, prins Oscar, prinsessan Estelle och prins Daniel
Kronprinsessan Victoria lämnar familjen för att resa till Portugal och delta på en FN-konferens.

Victorias miljökrav på hovpersonalen

Recept.se Nyhetsbrev

För kronprinsessan Victoria blir konferensen extra intressant. Hon har gjort sig känd för sitt klimatengagemang och 2016 blev hon utvald som ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål.

Annons

I en intervju med Expressen 2017 vittnade hovpersonal att Victoria tar miljöfrågan på extremt stort allvar och gärna ser till att sprida sin kunskap vidare.

– Hon lyfter på locken till sopkärlen på Haga och har man gjort fel får man skäll, men snällt sådant, sa en av de tillfrågade.

Chocken efter prinsessan Estelles simtur

Dagens barn och kommande generationer kommer växa upp i en annan värld i följderna av miljöförstöringens framfart. Kronprinsessan Victoria har själv bevittnat hur haven förändrats jämfört med när hon var ett barn.

Hon fick sig en chock när prinsessan Estelle var fyra år gammal och kom upp efter ett bad i medelhavet. Kroppen var täckt av något som hon trodde var sandkorn, men visade sig vara mikroplaster.

– Det var en jättesorg och en känsla av olust. Jag ville inte äta mer fisk och jag ville inte att hon skulle bada där mer heller, sa Victoria i en intervju med Dagens nyheter.

Kronprinsessan Victoria
Miljön har länge varit en hjärtefråga för kronprinsessan Victoria.

Återvänder till storfirande

När kronprinsessan Victoria återvänder till Sverige väntar Victoriadagarna. På Solliden på Öland kommer hon att firas ordentligt och förmodligen kunna tänka på lite roligare saker än klimatkrisen.

Annons

Tillsammans med familj, vänner och svenska folket firar hon sin 45-årsdag i ett band av festligheter som kommer pågå i sex dagar, 9-15 juli.

Foto: TT

Annons