Victoria och Daniel åtskilda – beslutet efter kungens utspel

06 jan, 2023, 08:00 

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hanterar den tuffa situationen.

Annons
Kungen kontroversiella uttalande chockar
Kungen kontroversiella uttalande chockar

Det har varit en stormig vecka för den svenska kungafamiljen.

I dagarna släppte SVT ett klipp ur den nya dokumentären Sveriges sista kungar där kungen uttalar sig kritiskt kring riksdagsbeslutet som ändrade successionsordningen på slutet av 1970-talet och trädde i kraft 1980.

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande. Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag, sa kungen bland annat i intervjun.

Kungens svar efter kritiken: "Har smärtat mig djupt"

Uttalandet väckte snabbt starka reaktioner och kritik. Flera menade att uttalandet var respektlöst mot kronprinsessan Victoria.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

På torsdagskvällen publicerade Kungahuset ett uttalande på Facebook från kungen själv, där han uttryckte sitt starka stöd för sin dotter som framtida drottning.

"Det har smärtat mig djupt när jag i efterhand har tagit del av kommentarer som gör gällande att jag inte skulle stå bakom min dotter, Kronprinsessan Victoria, som Sveriges tronföljare", säger kungen i uttalandet.

Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och drottning Silva vid firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Solliden, Öland 2022.
Kungen säger att han är stolt över sin dotter Victoria, i ett nytt uttalande.

Kungen fortsätter:

"Härmed vill jag därför klargöra att mina intervjusvar ej ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljden eller mot Kronprinsessan Victoria.

Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige."

Annons

Kronprinsessan Victorias och prins Daniels beslut efter kungliga krisen

Kronprinsessan själv har inte uttalat sig om kungens uttalande, som skapat en rejäl mediastorm.

Victoria befinner sig för tillfället i Ockelbo tillsammans med Daniel, Estelle och Oscar – där de firar Olle Westling som fyller 78 år på lördag.

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle framför Ewa och Olle Westling under dopceremonin i Slottskyrkan på tisdagen, 22 maj 2012.
Kronprinsessfamiljen hälsar på Daniels föräldrar Ewa och Olle i Ockelbo i helgen.

Men på söndag delar kronprinsessparet upp sig, då Victoria ska resa till Sälen för att närvara vid Folk och Försvars rikskonferens i tre dagar.

Även kungen och drottningen kommer resa till Sälen av samma anledning, medan Daniel och barnen med största sannolikhet åker hem till Haga igen.

Annons