Victoria och Daniel på fest i Ockelbo – därför vägrar Ewa berätta

Ewa Westlings beslut om Victoria och Daniel i Ockelbo

Ewa Westling är bestämd om sitt skydd av kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Nu avslöjar Ockelboborna hemligheten bakom ortens tystnad.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 7?
Slå på ljud

Det började redan när den osannolika kärlekssagan mellan Sveriges kronprinsessa och den vanlige killen från Ockelbo blev känd. När journalister begav sig till den lilla orten i Gästrikland för att söka svar kammade de noll – Ockelboborna skickade dem i fel riktning och på den lokala pizzerian vägrade man berätta om vad Daniel brukade beställa.

Nästan 20 år senare är läget detsamma. Den som fiskar efter information om prins Daniel eller om hans föräldrar Ewa och Olle Westling, som fortfarande bor kvar i samma hus, möts av tystnad.

LÄS MER: Prins Daniels okända syster – Anna Westlings liv i det dolda

Anledningen bakom Ewa Westlings tystnad i Ockelbo

– Den sanna hemligheten, om nu en kommun kan ha en hemlighet, handlar om hur vi Ockelbobor är, säger kommunalrådet Magnus Jonsson.

– Det finns ingen som har sagt att man ska sluta sig samman och inte säga någonting utan det handlar om att vi har respekt för varandra, oavsett om det handlar om prinsar och prinsessor eller någon annan.

prins daniel kronprinsessan victoria ockelbo 2010

År 2010 kom Daniel tillbaka till Ockelbo – första gången som prins av Sverige!

Ockelbo kommun beslöt tidigt att inte försöka slå mynt av att prins Daniel kommer därifrån.

– Vi sa att det som det handlar om nu är att vi ska bygga bra relationer och skapa trygghet mellan varandra. Vi har och hade inget behov av att döpa om några gator eller resa några statyer utan vi vill skapa en plats där det är lugnt och harmoniskt. Vi hälsar på varandra som om ingenting har hänt, säger Magnus Jonsson.

Ockelbo – en fristad för kronprinsessan Victoria och Daniel

Ewa och Olle Westling har varit bestämda i sitt beslut att skydda sin son och kronprinsessan. De har aldrig gjort någon regelrätt intervju och de få gånger de har uttalat sig har de i största möjliga mån undvikit att svara på frågor om Victoria och Daniel.

Föräldrarnas val och Ockelbos tystnad har gjort orten till härlig fristad för kronprinsessparet.

– Man gör inte så stort väsen om man skulle råka möta dem på torget eller något sådant. Man beter sig som att de är vilka vanliga människor som helst, säger Yngve Gunnarsson från Ockelbo hembygdsförening.

Har du mött kronprinsessparet på torget?

– Jag minns för många år sedan då det var isfest på bysjön. Det var strålande sol, snö och skridskoåkning. Jag höll själv på med en snöskulptur och folk gick förbi bakom ryggen. Jag kastade ett öga och såg ett ungt par och hejade, man hejar på alla i Ockelbo. Sedan såg jag ett par stadiga killar med hörsnäckor och långa ytterrockar och tänkte att “det där var inte Ockelbobor”. Då kopplade jag ihop det, att det var deras bodyguards som traskade efter på respektfullt avstånd. Men det blev ingen folksamling runt dem. De få gånger det har läckt ut information eller bilder från Ockelbo har det varit människor som inte kommer från orten som har varit skyldiga.

– Varje påsk brukar konstnärer och konsthantverkare öppna sina verkstäder och ta emot besökare. Jag vet ju att Victoria och Daniel brukar titta in och sitta och fika hembakat, ibland är också Daniels föräldrar med, och det har inte blivit något rabalder kring det. De har kunnat göra det som vilka vanliga människor som helst, berättar Yngve Gunnarsson.

– Förutom häromåret, då dök det plötsligt upp en bild i en av kvällstidningarna. Då var det en besökare, som inte var Ockelbobo, som inte kunde motstå att ta upp kameran! För de boende i Ockelbo är det viktigt att undvika sådana händelser – man vill visa respekt för kronprinsessan Victoria och prins Daniel och deras familj.

– Det man kan känna sig stolt över är att det inte blir mer rabalder utan att de faktiskt kan åka hit och hälsa på hans föräldrar och få vara litegrann som vanliga människor. Det är något vi kan vara stolta över, så länge vi kan hålla den relationen, säger Yngve Gunnarsson.

LÄS MER: Drottning Silvia får en skarp varning efter olyckan

LÄS MER: Victorias och Daniels beslut för barnen – i känsliga frågan

LÄS MER: Victorias populära byxa är tillbaka – i nytt mönster

Foto: TT