Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvia får en skarp varning efter olyckan i hemmet

17 feb, 2021, 13:00 
Drottning Silvia
Drottning Silvia föll olyckligt i hemmet. Nu har hon fått en skarp varning.
Annons
Stora gåtan efter drottningens dramatiska olycka – hör Johan T:s analysBrand logo
Stora gåtan efter drottningens dramatiska olycka – hör Johan T:s analys

Drottning Silvia är vanligtvis sinnebilden för god hälsa och vigör, men när man nått 77 års ålder är kroppen skörare än tidigare. Det blev vår kära drottning varse när hon föll hemma på Drottningholms slott på måndagsmorgonen.

Silvia tog emot sig med höger hand, och en svår smärta strålade ut i kroppen. Hon fördes till akuten på Danderyds sjukhus med ambulans. Där kunde läkarna konstatera att drottningen fått flera frakturer på höger handled. Nu har Silvia fått ena armen gipsad.

Drottning Silvia varnas efter olyckan i hemmet

Tack och lov klarade sig Silvia utan allvarligare skador den här gången. Men olyckan borde ses som en varningsklocka för drottningen och alla andra seniorer i landet.

Det menar Aftonbladets kolumnist Britta Svensson.

"1000 fallolyckor om året leder till döden. En av dem inträffade i september 2017. Journalisten och etikettgurun Magdalena Ribbing, 77, föll enligt Dagens Nyheter 'under förberedelse för en lunch hon hade för några vänner'. Hon fördes med ambulans till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda", skriver Britta.

Annons

"Mer dramatiskt än så behöver det inte vara att dö i en fallolycka. Medan yngre människor faller ner från bergväggar de försöker bestiga, eller från hästryggen, sker 75 procent av alla fallolyckor som drabbar äldre i hemmet."

"Oftast faller man när det sker något oväntat"

Drottning Silvia
Vår underbara drottning Silvia!

Britta använder sig själv som exempel. Hon är 66 år gammal och har börjat säkra upp sitt hem för att undvika fallolyckor.

"Efter Magdalena Ribbings död fick jag mig en tankeställare och skaffade ordentliga trappstegar till både lägenheten och fritidshuset. För upp måste jag, för att hämta finglasen, rensa stuprännor och leta efter undanstoppade sommargrejer", skriver Britta.

"På senaste tiden har jag insett att även från den stadiga trappstegen kan man ramla ner. Oftast faller man när det sker något oväntat."

Annons