Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria tvingas dölja sorgen – får inte ta farväl av nära vännen

17 nov, 2022, 09:00 

Kronprinsessan hade säkerligen velat vara med – men det kan hon inte.

Annons
Prinsessan tvingas bort • Äggattack mot kungen • Miljonregn över kungafamiljen – 3 kungliga snackisar från vecka 45!Brand logo
Prinsessan tvingas bort • Äggattack mot kungen • Miljonregn över kungafamiljen – 3 kungliga snackisar från vecka 45!

På måndag packar kronprinsessan sina väskor för att jobba i Kenya, tillsammans med sin kungliga kollega och vän kronprins Haakon.

En efterlängtad resa, eftersom den senaste resan till landet som skulle äga rum 2015 blev stoppad bara dagar innan avresa.

Men mitt i allt finns en sorg – det krockar med en nära väns avsked.

Var med på Victoria och Daniels bröllop

Ja, för när Victoria jobbar i Kenya befinner sig resten av kungafamiljen på en avskedslunch. Det är ärkebiskop Antje Jackelén som går i pension, efter lång och trogen tjänst.

Hon firas av högtidligt med en lunch på kungliga slottet, och runt bordet kommer bland annat kungaparet, prins Daniel och prinsparet sitta – och tomrummet efter Victoria kommer vara stort.

Annons

Ärkebiskopen och kronprinsessan har en relation som sträcker sig långt bak i tiden, och på några av Victorias viktigaste dagar har Antje funnits där.

Ärkebiskop Antje Jackélen och kronprinsessan Victoria
Antje och Victoria har mötts otaliga gånger under åren.

På det storslagna bröllopet den varma junidagen 2010 var det Antje som vigde Victoria och Daniel, och när prins Oscar döptes låg det i Antjes händer. Men nu har hon alltså gjort sitt.

Fick en chans att ta farväl

Det var den 30:e oktober som Antje Jackelén gick i pension, och hon efterträds av Martin Modéus. Och visst blir Antje historisk. Hon var den första kvinnan som blev ärkebiskop, och den 70:e i ordningen.

Men mitt i sorgen att Victoria inte får vara med och fira av sin vän, finns det ändå en ljusglimt. Tidigare i år var det dags för kyrkomötets öppnande i Uppsala domkyrka, förmodligen mer vemodigt än vanligt då det var Antjes sista.

Annons

Då skedde en ändring i schemat i sista sekund, och kronprinsessan fick den stora glädjen att vara med. Victoria fick då en chans att ta farväl av ärkebiskopen i förväg, en väldig tur eftersom hon nu missar avskedslunchen.

Men förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge innan kronprinsessan och ärkebiskopens vägar korsas igen, hon har ju blivit en fin del av kungafamiljens liv. När Victoria tänker tillbaka på några av hennes finaste stunder i livet, kommer Antje ju också alltid finnas där.

Prins Alexanders dop
Antje Jackélen har varit med på många viktiga stunder i kungafamiljens liv, här på prins Alexanders bröllop.

Foto: TT

Annons