Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Victoria ute på hemligt uppdrag – förbereder sig på ett liv som drottning

20 mar, 2019, 08:00 
Ellen Myrgård Lindén
kronprinsessan victoria specialförbandet
Kronprinsessan Victoria vill lära sig mer om Sveriges försvar. Nyligen besökte hon specialförbandet och fick både delta i en övning och kela med en hund.
Annons

– Kronprinsessan har gått i drottningskola sedan den dagen hon föddes, samma sak gäller för prinsessan Estelle. Så måste det vara i en arvsmonarki.

Orden är Fredrik Wersälls. Ny riksmarskalk och chef över Kungliga Hovstaterna. Och så sant som det är sagt. I hela sitt liv har Victoria förberett sig på att en dag ta över tronen. Men nu verkar man ha lagt i ytterligare en växel när det kommer till “drottningskolan”.  

Viktigt för landet

Det senaste året har kronprinsessan besökt flera förband runt om i Sverige. Målet med besöken är att hon ska bredda sina kunskaper om Sveriges försvar och den humanitära hjälp som myndigheten ofta bistår med. Tidigare har Victoria träffat Amfibieregementet och Livgardet och häromdagen var det alltså specialförbandets tur att få kungligt besök.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Victoria tjänstgjorde själv i armén år 2003 och hennes intresse för Sveriges relationer med andra länder har alltid varit stort. Därför var det med nyfikna frågor och engagerad blick som hon skakade hand med de svenska specialsoldaterna. Under dagen fick kronprinsessan dessutom delta i en övning i ”explosiva inbrytningar”.

På bilden nedan ser man henne kela med en hund på en plats där en explosion just har skett.

kronprinsessan victoria försvarsmakten
Kronprinsessan Victoria besökte specialförbandet.

Försvarsmakten är bara en av många områden som Victoria samlar information ifrån. Som representant för kungafamiljen, och tronarvinge, är det viktigt för henne att lära känna hela landet. Inte minst den myndighet som ska försvara landet om det blir krig.

Annons

Vandrar genom Sverige

Landskapsvandringar är en annan del i Victorias schema som visar hennes vilja att lära känna hela landet. De inleddes i september 2017 och kronprinsessan har som mål att besöka alla 25. Hennes första vandring ägde rum i hertiginnedömet Västergötland och den 20 mars reser hon till Norrbotten.

kronprinsessan victoria västergötland
Kronprinsessan Victoria under sin första landskapsvandring i Västergötland.

Bilderna talar sitt tydliga språk. Att en framtida drottning bara skulle klippa band och bära tiara vid högtidliga middagar är en förlegad bild. Kronprinsessan Victoria sätter både på sig kamouflagekläder och regnkläder – bara hon för vara ute och lära känna Sverige.

Läs mer

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten, TT

Annons