Victoria var inte med på Ari Behns begravning

kronprinsessan victoria inte med på ari behns begravning

Ari Behns begravning i Oslo domkyrka blev ett smärtsamt, men fint, farväl. Prins Daniel var på plats medan Victoria var hemma och tog hand om Estelle. Men den svenska representationen väckte en del frågor.

En jul i sorg. På juldagen, den 25 december, chockades världen av Ari Behns plötsliga bortgång. Prinsessan Märtha Louises exman blev bara 47 år gammal och hans död har mottagits med förtvivlan.

Victorias och Daniels sorg

Officiellt slutade Ari vara en del av den norska kungafamiljen när han skilde sig från Märtha Louise, år 2016. Men trots uppbrottet behöll han en god relation till kung Harald och drottning Sonja. Även vår svenska kungafamiljen kände starkt för Ari. Victoria har alltid stått Märtha Louise nära och när Aris manager Geir Håkonsund berättade om dödsfallet var kronprinsessparet snabba med att uttrycka sin sorg.

– Det är med stor sorg vi mottagit beskedet om Ari Behns bortgång. Vi kommer minnas Ari som den varma, hjärtliga och spirituella människa han var. Det var en förmån att få lära känna Ari. Våra tankar går till hans döttrar och familj, sa Victoria och Daniel.

Kronprinsessan missade begravningen

Många trodde även att kronprinsessan Victoria skulle närvara under begravningen i Oslos domkyrka. Men så blev det inte. Istället reste Daniel till Oslo ensam eftersom prinsessan Estelle låg hemma med gipsat ben efter en skidolycka. Victoria var alltså inte på plats för att stötta vännen Märtha Louise, rent fysiskt, men hon visade ändå omtanke genom en blomkrans som placerades mitt i kyrkan. En stor krans med ljusa rosor och ett blågult band.

Bilderna på blomkransarna, och den vackert smyckade kyrkan, har fått spridning världen över. En del har dock reagerat på att kronprinsessparets monogram pryder bandet. Istället tycker man att namnen “Victoria, Daniel” skulle gett en mer personlig känsla.

Kronprinsessparets monogram pryder det blågula bandet.

Kronprinsessparets krans på Ari Behns begravning.

Banden har blivit en diskussion eftersom Victorias och Daniels band skilde sig från den norska kungafamiljens. Haralds och Sonjas och Haakons och Mette-Marits var nämligen undertecknade med de egna namnen – istället för monogram. Och en del menar alltså att det var mer passande.

Haakon och Mette-Marits krans.

Oavsett om man föredrar monogram eller förnamn kan nog alla vara överens om att Ari Behns begravning blev en smärtsam, men fin, minnesceremoni. Ari berörde många och när de 900 gästerna tågade ut ur kyrkan var inte ett öga torrt.

Foto: TT