Victorias beslut för prins Oscar på kungens födelsedag

prins oscar kungens födelsedag

Kronprinsessan Victoria gillar att överraska. Vi minns särskilt en gång då hon visade upp sonen Oscar offentligt, när svenska folket minst anade det.

Det blev ett lite annorlunda födelsedagsfirande för vår statschef, på 74-årsdagen. Han brukar firas stort på Yttre borggården, tillsammans med drottning Silvia, Victoria, Daniel och barnbarnen Estelle och Oscar. Men med anledningen av coronaviruset är kungen kvar på Stenhammar, för att skydda sig mot smittspridningen.

Prinsens succé på Lejonbacken

En sådan här dag tänker vi tillbaka på den stora högtidsdagen år 2016. Då fyllde kungen 70 år och firades av kungliga kollegor, från både när och fjärren. Dessutom gjorde prins Oscar debut uppe på Lejonveckan!

prins oscar liten

Prins Oscar fångade allas uppmärksamhet när kungen fyllde 70 år.

Vid den här tidpunkten var han knappt två månader gammal, och hade aldrig varit med i något officiellt sammanhang förut. Men Victoria överraskade alla och tog med sin nyfödde son till det stora firandet! Och fotograferas blixtrar smattrade förstås lite extra mycket när kronprinsessan visade upp sin bebis.

Tre år senare gjorde han succé igen. Den här gången på slottsbalkongen. När kungen fyllde 73 år var kronprinsessfamiljen med och firade på Yttre borggården och när fotograferna minst anade det tog Oscar tag i mamma Victorias kinder och gav henne en ordentlig puss! Bilderna på den kärleksfulle prinsen fick spridning över hela världen och är ett fint minne en dag som denna. Händelsen kom senare att bli kallad “puss-attacken”.

Se Oscar pussa mamma Victoria

Foto: TT