Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias dilemma: Sanningen om Villa Skönvik

11 jan, 2021, 14:00 
Kronprinsessan Victoria Villa Skönvik Arkitekt Margen Wigow
Alla längtar vi efter något i dessa coronatider. Och för kronprinsessan Victoria är det helgerna på Öland som fått stryka på foten.
Annons
Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

Kungafamiljen och coronarestriktionerna är en kombo med bästa möjliga utfall. För dem är Anders Tegnells och Folkhälsomyndighetens ord närapå lag, ett bra exempel på hur alla borde agera i dessa tuffa tider.

Men det har sitt pris och för kronprinsessan Victoria, 43, innebär det att hon och familjen har tvingats avstå många besök i sitt kära hus på Öland.

328 kvadratmeter stora Villa Skönvik stod klar 2013, en oväntat lågmäld sommardröm på Sollidens slottsområde med bara dryga 100 meter till Kalmarsund.

Villa Skönvik Solliden Kronprinsessan Victoria Arkitekt Cecilia Margen Wigow
Villa Skönvik med sin träfasad som med tiden kommer att gråna. Och kanske skvallrar de tre skorstenarna om hela tre braskaminer.

Men detta hus hör också till den allra mest privata delen av kronprinsessan Victorias familjeliv. Länge var det till och med stort hysch-hysch om vilken arkitekt som hade ritat huset.

Men nu står det klart att det var Margen Wigow Arkitektkontor AB i Stockholm som kammade hem prestigeuppdraget och gav kronprinsessparet det drömhus som de hade längtat efter. Det drivs av Cecilia Margen Wigow, 59, arkitekt SAR/MSA, som på sin hemsida skriver att man specialiserat sig på just nybyggnader av villor och fritidshus.

Victorias sommarhus Villa Skönvik – så tycker experten:

Kronprinsessan Victoria
Inget överdåd för kronprinsessan Victoria.

Så här sa Rasmus Wærn, arkitekt på Wingårdh Arkitektkontor, om Villa Skönvik när Svensk Dam var i kontakt med honom i samband med att kronprinsessfamiljens sommarhus stod klart år 2013:

Annons

– Huset ser trevligt ut och är sympatiskt lågmält. Enkelt och redigt men inte heller trivialt minimalt. Att arkitekten är erfaren syns tydligt på de nätta proportionerna, takets detaljering och hur vattnet har tagits om hand om. Jag är glad över att vår blivande statschef bygger en byggnad som denna, mer lågmäld än vad den skulle behöva vara. Skulle jag ha gissat på vem beställaren var hade jag gissat på en diskret person med goda resurser utan något behov av att visa det.

Foto: TT, Erika Gerdemark/Kungliga Hovstaterna.

Annons