Victorias dolda budskap i videon: "Hon skickar ett tydligt tecken"

Kungafamiljen önskade oss alla glad påsk.Men kronprinsessan förmedlade mer än så.

Det blev en annorlunda påsk i år för oss alla. Även för kungafamiljen. Deras påsksammankomst kunde den här gången inte ske ansikte mot ansikte på grund av coronavirusets härjningar i världen. I stället fick de ta till en digital lösning – och vi fick vara med.

Kronprinsessan Victoria visade vägen under påsken

503 Service Unavailable

Under påskhelgen la kungafamiljen upp ett videoklipp där alla grenar av familjen fanns representerade. Kungen och Silvia från Stenhammars slott, kronprinsessan Victoria och familj från Haga slott, prins Carl Philip och familj från Villa Solbacken och prinsessan Madeleine och familj från Florida.

”Påskfirandet ser på många håll annorlunda ut i år. Det är många som inte ges möjlighet att träffa nära och kära. Kungafamiljen följer rekommendationerna och firar ingen gemensam påsk. Med tekniska hjälpmedel finns det dock möjlighet att träffas digitalt för att önska glad påsk, vilket Kungafamiljen gjorde tidigare i påskveckan”, står det som text till videoinlägget.

Samtalet hade en tydlig moderator. Det var kronprinsessan som ledde konversationen och fördelade ordet. En anmärkningsvärd detalj, menar Ellen Myrgård Lindén. Ellen är reporter på Svensk Dam och har en god blick för samspelet i den svenska kungafamiljen.

“Ett riktigt tydligt tecken”

Hon kunde se en tydlig tendens i påskklippet.

– På pappret är ju kungen fortfarande familjens överhuvud. Han är frontgestalten för den svenska monarkin. Ändå är det Victoria som leder samtalet, fördelar ordet, håller i taktpinnen, helt enkelt. Det är ett riktigt tydligt tecken på att Victoria känner sig bekväm i en ledarroll, och att kungen å sin sida är bekväm med att lämna över kommandot då och då till sin dotter. Han är villig att ta ett kliv åt sidan och låta henne få vara frontfigur, säger Ellen.

Under hela coronakrisen har man kunnat notera att Victoria agerar som en statschef – trots att hon officiellt inte innehar titeln ännu.

– Hon har verkligen funnits där för det svenska folket. Och hon trivs med ansvaret, det ser man tydligt, säger Ellen.