Victorias hemliga möte skräddarsyddes efter hennes behov – utan Daniel

kronrpinsessan victoria prins daniel

TT
Kronprinsessan Victoria ville veta mer om den gripande historien.

Drottning Silvia är en bokläsare av rang, ett intresse som smittat av sig på kronprinsessan Victoria. Som alla som läser mycket böcker vet, så är det vissa som fastnar lite extra och som man bär med sig långt efter att man vänt blad för sista gången.

En sån bok var journalisten Johanna Bäckström Lernebys familjen, enligt tidningen Vi läser. Faktum är att drottningen och kronprinsessan tyckte om boken så pass mycket att de ville diskutera den med författaren själv.

”Den har nominerats till Augustpriset och gett författaren Stora journalistpriset och den tycks ha gått hem i alla samhällsgrupper. I somras var det den näst mest utlånade boken på Kumlaanstalten, men även kungafamiljen uppskattade boken så mycket att drottning Silvia och kronprinsessan Victoria kallade upp författaren till slottet för att få diskutera den med henne” skriver tidningen om boken.

Väckte kronprinsessan Victorias och drottning Silvias intresse

Boken, som handlar om en familjs kontroll över bostadsområdet Angered i Göteborg, har fått enormt genomslag, något Johanna Bäckström Lerneby hade aldrig hade förväntat sig.

– Jag hade aldrig trott att den skulle få så stort genomslag. Den här sortens böcker brukar inte sälja i sådana mängder. Det känns otroligt roligt, säger Johanna Bäckström Lerneby till Vi läser.

LÄS MER: Kolla in kronprinsessans boktips

Kronprinsessan pratar ofta om sitt intresse för läsning, och i somras delade hon bland annat med sig av sina bästa boktips inför lata sommardagar. En av favoritförfattarna var Kristina Lugn, som gick bort i maj förra året. Hon skrev en personlig vigseldikt till Victoria och Daniels bröllop.

– Sista gången jag pratade med Kristina Lugn var i december. Hon berättade om sin enorma ångest efter att hon tackat ja till att skriva vigseldikten. Men sedan konstaterade hon att ”det blev ju bra till slut”. Och det blev det. Dikten är otroligt vacker. Jag är glad att det var just hon som skrev den, säger Victoria.