Victorias nära vän talar ut: Därför lämnade jag kronprinsessan

Victorias nära vän talar ut: Därför lämnade jag kronprinsessan

Nu berättar Elisabeth Tarras-Wahlberg, 72, sanningen för Expressen.

Victorias ord om Haakon – efter fräcka frågan
0:34

Efter reklamen: Victorias ord om Haakon – efter fräcka frågan

(0:34)

Slå på ljud

Elisabeth Tarras-Wahlberg känner svenska kungafamilj väldigt väl. Och det är inte något konstigt eftersom hon arbetade där i hela 30 år. Tarras-Wahlberg var bland annat presschef, informationschef och chef för kronprinsessans hovstat, med titeln hovmarskalk.

Men kungahuset och Wahlberg gick skilda vägar 2008. Detta eftersom hon hade fått ett jobberbjudande om att bli rådgivare i internationella relationer åt Qatar och emiren Hamad bin Khalifa Al Thani i Qatar, pappa till den nuvarande emiren Tamim bin Hamad Al Thani,

I en lång intervju med Expressen berättar nu Elisabeth Tarras-Wahlberg, som i dag är 72 år gammal, vad som egentligen hände när hon tackade ja till att flytta till Qatar och jobba åt emiren.

– Jag var nyfiken, säger hon till tidningen och utvecklar sedan:

Victoria var kvällens dancing queen – kolla in discolooken!

– Redan efter ett par dagar förstod jag att det qatariska hovet knappast var redo för den anpassning man ville ha till internationell standard när det gäller protokollet för umgänge med länder utanför arabvärlden.

Victorias nära vän talar ut: Därför lämnade jag kronprinsessan

Hon pekar på många punkter som ställde till det i jobbet, exempelvis att väldigt få av hennes kollegor kunde tala engelska. Qatar är som bekant ett muslimskt land som talar arabiska.

– Jag uppfattade det också som om protokollchefen hos Sheikh Hamad inte var medveten om min ankomst. Sheikh Hamads ena hustru, Sheikha Moza – som var den som framträdde vid hans sida officiellt – hade haft en protokollexpert från Spanien för att åstadkomma motsvarande resultat i sitt hov. Hon insåg behoven och var sannolikt den som låg bakom min anställning.

Kronprinsessan Victoria och Elisabeth Tarras-Wahlberg hade en stark relation. De reste bland annat till Australien på uppdrag 2005. Hon närvarade även när prinsessan Madeleine tog studenten 2001.

2017 åkte hon tillbaka till Qatar – mest för att visa nya kärleken hur hon hade det. Sedan dess hon arbetat som egenföretagare och bland annat anlitats som kungaexpert av TV4. 2018 började hon arbeta som konsult på kommunikationsbyrån Lennox PR, skriver Expressen.

Wahlberg riktar även skarp kritik mot Gulfstaten på grund av fotbolls-VM som pågår nu och menar att landet inte står upp för mänskliga rättigheter.

– Jag tycker att det är pinsamt, förnedrande för idrotten. Det är ju i grunden absurt att låta ett litet ökenland utan nämnvärd infrastruktur få ett så stort idrottsevenemang, ändra hela tidsplanen för att passa klimatet och för detta utnyttja gästarbetare, säger hon.

Let's dance-stjärnan bekräftar: Inkallad för allvarligt samtal på slottet

Victorias dag på beachen – se nya bilderna här!