Victorias nya födelsedagsbilder på Estelle!

Födelsedagsbilden på prinsessan Estelle med prins Oscar-

Sveriges ovanligaste åttaåring fyller åtta år! Se Victorias nya födelsedagsbilder på prinsessan Estelle här.

Estelle Silvia Mary Ewa. Prinsessa av Sverige. Ettagluttare på Campus Manilla. Och Sveriges ovanligaste åttaåring!

Prinsessan Estelle

Detta är ju lågstadietjejen som redan har yrkesvalet klart – Estelle är född till drottning, och vid sin sida kommer hon att ha lillebror prins Oscar, snart 4, som framtida wingman.

Prinsessan Oscar och prinsessan Estelle på Haga slott 2020.

Men sedan råkar Estelle dessutom vara en prinsessa som gillar heavy metal. Ja, du läste rätt: prinsessan Estelle är ett fan av hårdrocksband som Kiss och Metallica… Håll med om att det är en skön krock! Och inte direkt vad man väntat sig, när de flesta andra ungar lyssnar på Mellostjärnorna och Sean Banan.

Prinsessan Estelle på Kiss-konsert - och efteråt fick hon träffa bandet.

Estelle på Kiss-konsert – och efteråt fick hon träffa bandet.

Men med detta utstakade kungliga liv så känns det ändå lite bra att prinsessan Estelle får oss att studsa till ibland. Och det gjorde hon verkligen den där julidagen i somras när hon dök upp på Metallica-konserten på Ullevi med mamma Victoria och pappa Daniel

Estelle, Daniel och Victoria på Metallica-konserten på Ullevi i Göteborg.

På väg för att kolla in Metallica på Ullevi i Göteborg.

Den 23 februari fyller hon åtta år, och det är tydligt att prinsessan Estelle redan har börjat skolas in i det där speciella kungliga tänket som handlar om plikten och traditionen, men också om att vara en prinsessa i tiden. Lagom till födelsedagen fick hon också en egen stiftelse: Prinsessan Estelles Kulturstiftelse – så att Estelle kommer att fokusera på konst i sitt framtida prinsessliv, det kan vi konstatera redan nu.

Men hurdan är hon då, Sveriges arvprinsessa?

Svar: Öppen, glad – och väldigt social!

Prinsessan Estelle och prins Oscar 2019.

Victorias privata semesterbild på Estelle och Oscar.

Estelle utstrålar äkta glädje och hon är alltid på alerten när det gäller: tittar nyfiket och lyssnar koncentrerat. Hon imponerar helt enkelt med att vara så in i Norden fokuserad på uppgiften – trots att hon är så liten. Och trots smalbensfrakturen som hon fick när hon ramlade i skidbacken i Alperna på jullovet. Det blev riktigt tydligt i Gen Peps lilla ”folkhälsofilm” häromveckan. Där studsade Estelle upp och ner på sitt friska ben och med kryckorna flaxande, samtidigt som hon hojtade ”Upp och hoppa, Sverige!”. Ja ni hör: Estelle hade full koll på uppdraget: att få svenska folket att röra på sig mer.

Prinsessan Estelle med sina kryckor.

Estelle med sina kryckor. Men ett par veckor före födelsedagen fick hon ta bort gipset.

Men sen har ju Estelle en väldigt sprallig sida också. Den fick vi se i Hagaparken i höstas, när Estelle hade sprungit pappa Daniels lopp och bjöd på en fnissig liten show när hon gick i mål. Pappa Daniel hann precis säga ”Hej, jag älskar dig” innan Estelle försvann iväg till sina bästisar och fnissade:

– Haha, jag har feber! Jag får dåndimpen!

Och så skrattade hon ännu mer och tog sig för pannan…

Prinsessan Estelle showar loss.

Prinsessan Estelle showar loss.

Det bor helt enkelt en liten teaterapa i den här mini-prinsessan, och hon var inte alls gammal när hon började på Anneli Alhankos dansskola Base23 i Stockholm. Där har hon sedan i flera år gått på klasser i showdans. Det dansintresset blev också tydligt när Estelle strax före jul dök upp på Kungliga Operan, peppad på att spana in baletten Nötknäpparen.Men samtidigt som vi ibland får se henne i officiella sammanhang, så pågår ju hennes vardagsliv långt bort från det kungliga strålkastarljuset. Det får hon ha i fred, även om vi då och då får små glimtar. Mamma Victoria har till exempel själv berättat om pannkaksutflykten med Estelle och Oscar, ett äventyr där de klättrade de 72 meterna upp på Frösundatoppen, inte långt från Haga, och festade loss på pannkakorna som Victoria själv hade stekt samma förmiddag.Kungen missar prinsessan Estelles födelsedagLäs mer

Ibland dyker ju kronprinsessfamiljen upp i vimlet som vilka som helst. Och det var precis vad som hände i somras, mitt bland turisterna och barnfamiljerna på pizzerian Pappa Blå i Borgholm.

Och i våras – ja då fick Estelle åka med mamma och mormor på en helgresa till Wien, för att gå på zoo och titta på hästarna på Spanska ridskolan. Väl där hamnade hon mitt i en möhippa och fick en chokladboll som i Österrike lämpligt nog kallas Schwedenbombe: svenska bomber!

Så ska Estelle bli den nya kulturprinsessan

Det kom lite oväntat att Victoria och Daniel redan nu ordnat en egen kulturstiftelse åt Estelle. Den ska främja kulturverksamhet i Sverige, betona konstens och kulturens betydelse för ett öppet och modernt samhälle, och göra samtidskonsten tillgänglig. Detta kommer att vara ett långsiktigt jobb. Till att börja med ligger fokus på att se till att de skulpturutställningar som brukar hållas på Kungliga Djurgården i Stockholm kan fortsätta.

– Det är en öppen plats som är lätt att besöka, inga entréavgifter och det krävs inga förkunskaper. Förhoppningen är att konstupplevelserna ska leda till många oväntade samtal och allmänt ökad nyfikenhet inför kultur, säger stiftelsens Sara Sandström Nilsson.

Prinsessan Estelle 8 år. 2020

Födelsedagsprinsessan – åtta år i dag!

Prins Daniel: ”Mina känslor är all over the place!”

Den 23 februari är det alltså åtta år sedan Estelle föddes på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, 51 centimeter lång och 3 280 gram lätt. Klockan var 04.26. Inte så konstigt att prins Daniels känslor var ”all over the place” när han mötte media bara två timmar och 24 minuter efter att han hade klippt navelsträngen. Senare samma dag hälsades Sveriges arvprinsessa Estelle välkommen till världen med 42 salutskott, och den 22 maj 2012 döptes hon i Slottskyrkan på Kungliga slottet, klädd i samma dopklänning som mamma Victoria och morfar kungen en gång bar.

Prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle, nydöpt i maj 2012.

Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna. Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna, Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna, Sandra Birgersdotter/Kungl. Hovstaterna, TT.