Victorias och Madeleines äktenskapsförord

madeleine victoria
Ett bröllop är inte bara en kärleksförbindelse mellan två partners. Ibland innebär det också också att man måste skriva på viktiga dokument.
Annons

Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine gjorde ett aktivt val när de ingick äktenskap med Daniel, Sofia och Chris. Inte bara i valet att älska sin partner i nöd och lust. De lät även fylla i ett äktenskapsförord.

Annons

Enligt SCB är det inte ens hälften av alla gifta par, som har skrivit på ett äktenskapsförord.

Annons

En juridisk handling, som man kan beskriva som ett avtal mellan maka och make om vad som gäller vid händelse av en skilsmässa.

Får inte ta del av kungahusets förmögenhet

I avtalet mellan Victoria och Daniel kan man läsa att kronprinsessparet kommit överens om att allt som de äger, kommer att ärva, får i gåva eller tjänar ihop genom arbete kommer att klassas som personlig egendom. Prinsen får alltså inte inte ta del av kungafamiljens förmögenhet vid en eventuell skilsmässa.

Victoria
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Carl Philips och Sofias bröllop.
Annons

Samma skriftliga regel gäller för lillebror Carl Philip och hans Sofia. De bor dessutom i en bostad som prinsen ärvde innan han bröllopet, vilket betyder att prinsessan inte skulle ha någon rätt till Villa Solbacken vid en eventuell skilsmässa.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med prins Alexander och prins Gabriel sommaren 2019.
Carl Philip och Sofia med sönerna Alexander och Gabriel på Villa Solbacken.

Madeleines och Chris äktenskapsförord är egentligen det enda som sticker ut i sammanhanget. När prinsessparet var nygifta hjälpte juristen Mattias Parnestedt Expressen att reda ut begreppen.

Madeleines och Chris äktenskapsförord sticker ut

– Det är i stort sett samma förutom att Chris och Madeleine avtalat om att vissa inkomster som de har i äktenskapet ska utgöra giftorättsgods. Chris och Madeleines äktenskapsförord är lite annorlunda utformat då det berör en utländsk medborgare, sa Mattias till Expressen.
Annons

Med giftorättsgods menas sådant som ska delas på vid en eventuell skilsmässa. Kanske har detta att göra med att Chris ju är den ende i familjen som förvärvsarbetar i vanlig mening.

chris lyxsmycke till madeleine
Madeleines och Chris äktenskapsförord är det enda som sticker ut.

Men i stort sett kommer Chris inte att få del av Madeleines enskilda egendomar, testamenten, arv och gåvor vid en eventuell skilsmässa.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Victorias och Madeleines äktenskapsförord”

 1. Anna skriver: 21 maj, 2020

  Det här har ni redan skrivit om, och ganska nyligen också.


 2. Fluff skriver: 21 maj, 2020

  Detta avhandlades 11 resp. 27 april 2020.
  Det var gammalt redan då.


 3. HMA skriver: 21 maj, 2020

  Undrat hur Harry & Meghan gjort? Enligt uppgifter ska det ju inte finnas något äktenskapsfördord mellan dem och i Kalifornien ser man ju till kvinnas fördel på ett mer jämställt sätt än i många andra stater. OM det nu skulle sluta på det sättet…

  Men ingår man äktenskap så delar man ju även det gemensamma livet så Madeleines och Chris variant känns bättre än det stenhårda läge Daniel och Sofia befinner sig i. Snacka om att att ha upperhand, det finns ingen rimlig väg ut för partnern ens om de ville..


 4. Ulla Lundell skriver: 21 maj, 2020

  Det har ju skrivits tidigare om de här äktenskapsförordningarna har de ändrats?

  Ulla


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar