Victorias och Madeleines äktenskapsförord

madeleine victoria

Ett bröllop är inte bara en kärleksförbindelse mellan två partners. Ibland innebär det också också att man måste skriva på viktiga dokument.

Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine gjorde ett aktivt val när de ingick äktenskap med Daniel, Sofia och Chris. Inte bara i valet att älska sin partner i nöd och lust. De lät även fylla i ett äktenskapsförord.

Enligt SCB är det inte ens hälften av alla gifta par, som har skrivit på ett äktenskapsförord.

En juridisk handling, som man kan beskriva som ett avtal mellan maka och make om vad som gäller vid händelse av en skilsmässa.

Får inte ta del av kungahusets förmögenhet

I avtalet mellan Victoria och Daniel kan man läsa att kronprinsessparet kommit överens om att allt som de äger, kommer att ärva, får i gåva eller tjänar ihop genom arbete kommer att klassas som personlig egendom. Prinsen får alltså inte inte ta del av kungafamiljens förmögenhet vid en eventuell skilsmässa.

Victoria

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Carl Philips och Sofias bröllop.

Samma skriftliga regel gäller för lillebror Carl Philip och hans Sofia. De bor dessutom i en bostad som prinsen ärvde innan han bröllopet, vilket betyder att prinsessan inte skulle ha någon rätt till Villa Solbacken vid en eventuell skilsmässa.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med prins Alexander och prins Gabriel sommaren 2019.

Carl Philip och Sofia med sönerna Alexander och Gabriel på Villa Solbacken.

Madeleines och Chris äktenskapsförord är egentligen det enda som sticker ut i sammanhanget. När prinsessparet var nygifta hjälpte juristen Mattias Parnestedt Expressen att reda ut begreppen.

Madeleines och Chris äktenskapsförord sticker ut

– Det är i stort sett samma förutom att Chris och Madeleine avtalat om att vissa inkomster som de har i äktenskapet ska utgöra giftorättsgods. Chris och Madeleines äktenskapsförord är lite annorlunda utformat då det berör en utländsk medborgare, sa Mattias till Expressen.

Med giftorättsgods menas sådant som ska delas på vid en eventuell skilsmässa. Kanske har detta att göra med att Chris ju är den ende i familjen som förvärvsarbetar i vanlig mening.

chris lyxsmycke till madeleine

Madeleines och Chris äktenskapsförord är det enda som sticker ut.

Men i stort sett kommer Chris inte att få del av Madeleines enskilda egendomar, testamenten, arv och gåvor vid en eventuell skilsmässa.

Foto: TT