Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias och Madeleines blandrashundar: Nya avslöjande bilder

18 dec, 2020, 17:01 
Prinsessan Madeleine Kronprinsessan Victoria Labradoodle Teddy Cavapoo Rio Kungliga hundar Blandrashundar
De var frontfigurer i vårens kungliga hundkrig – och nu får vi se Victorias och Madeleines blandrashundar i Året med kungafamiljen.
Annons
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!Brand logo
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!

SVT:s Året med kungafamiljen levererar! I det en timme långa programmet som sänds på måndag får vi följa kungafamiljen under 2020 – men inte nog med det: In på banan travar också familjens två nya medlemmar:

Kronprinsessan Victorias cavapoo Rio som rusar runt på de knarrande parkettgolven på Haga slott. Och prinsessan Madeleines labradoodle Teddy som har sitt revir i den vita och relativt nybyggda Pinecrest-villan i Florida. Båda två så kallade pudelblandningar.

Kronprinsessan Victorias hund i Året med kungafamiljen 2020

Den nya bilden på kronprinsessan Victorias cavapoo Rio hemma på mattan på Haga slott. Bästa leksaken ser ut att vara en hopknuten strumpa!

Det speciella med de här två hundarna är att de rörde upp himmel och jord och halva Kennelklubben när deras existens läckte ut i våras: Inte bara en – utan två – blandrasvalpar i den svenska kungafamiljen! Samtidigt som kungen är Kennelklubbens officiella beskyddare.

Annons

En annan aspekt med vårens kungliga hundköp var att ingen kunde veta hur de skulle bli som vuxna: Storleken, utseendet och allergifaktorn – allt detta var ett frågetecken.

– Ingen vet om en cavapoo blir liten eller stor, eller om den kommer att likna en cavalier, eller bli mer som en mellanpudel. Eller vad den kommer att få för päls, sa Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben till Svensk Dam, och lyfte också fram cavapoons hälsostatus som en osäkerhetsfaktor:

– Med en blandrashund har man inte koll på vad man får. Det är lite av ett lotteri.

Men i Året med kungafamiljen får vi alltså facit, för båda prinsessornas hundar glimtar snabbt förbi under programmet: Det finns inte många spanieldrag hos Rio, som mest ser ut som en pudel. Och Teddy liknar de flesta andra korsningar mellan pudel och labrador.

Prins Nicolas, 5, och prinsessan Leonore, 6, tillsammans med sin labradoodle Teddy.

Prinsessornas blandrashundar – därför är Kennelklubben kritisk

Att både prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria har köpt blandrashundar har alltså provocerat många av uppfödarna inom Svenska Kennelklubben: På dem ställs det höga krav i avelsarbetet. Och de tycker att prinsessorna borde ha föregått med gott exempel och skaffat rashundar i stället.

Annons

– Kungafamiljen har en viss påverkan, så det här kan leda till att fler vill ha cavapoos. Och det kan vi tycka är olyckligt. De som föder upp blandrashundar har inte några formella krav på sig, som våra uppfödare har, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

– Men att prinsessorna har skaffat hund, rent generellt, det är jätteroligt. Att ha hund är ju kärlek och glädje och ofta bra och viktigt för barnen, och jag har skrivit till kronprinsessan och gratulerat. Men köp en rashund, för då vet man vad man får!

Året med kungafamiljen sänds 21 december kl 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Foto: Rikard Collsiöö/Året med kungafamiljen/SVT, Prinsessan Madeleine/SVT, TT.

Annons