Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias okända granne – bor på Haga slott

20 jan, 2022, 20:30 
Kronprinsessan Victoria och Haga slott
Vilka är det egentligen som bor på Haga slott? Ja, fler än du tror! Här är kronprinsessan Victorias okända grannar.
Annons
Wow! Här anländer Victoria & Silvia till Nobelprisceremonin 2021Brand logo
Wow! Här anländer Victoria & Silvia till Nobelprisceremonin 2021

Visste du att Victoria och Daniel har ett gäng grannar som bor på Haga en månad i stöten, innan de flyttar ut och återkommer året därpå?

Ja, det kan låta lite mystiskt, men så här ligger det till!

Det finns en person som alltid är närvarande i Victorias vardag, vare sig hon jobbar eller är ledig – och det är adjutanten. Jobbet delas av tolv höga militärer, män och kvinnor, som är i tjänst, dygnet runt, en månad på raken. Och under den tiden flyttar den som ”har jouren” in på Haga.

Ja, du läste rätt: Adjutanten blir snudd på sambo med sin kungliga chef, så det gäller att personkemin är på topp...

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Hovmarskalk Lena Bartholdson Johan Tegel Adjutanten
Det är inte så ofta adjutanterna fastnar på bild. Men här (i mitten) ser du en glimt av den som hade ”jouren” i oktober – och som då flyttade in i adjutantbostaden på Haga.

Adjutanten är Victorias högra hand och jobbet handlar om allt från att ha kontakter med Säpo och Hovstallet, till att se till att det kungliga tidsschemat inte spricker. Det är helt enkelt adjutanten som har det yttersta ansvaret för att det praktiska funkar i kronprinsessans liv.

Annons

– Allt ska flyta på. Och det är adjutantens uppgift att det blir så, sa kungens stabschef Jan Salestrand till Svensk Dam häromåret.

Kungens stabschef Jan Salestrand
Kungens stabschef Jan Salestrand har 40 år i Försvarsmakten bakom sig. Han har tidigare varit chef för Högkvarteret och Försvarsmaktens ledningsstab, samt statssekreterare i Försvarsdepartementet.

Tittar du noga i filmklippet från Nobelceremonin i stadshuset som rullar i början av artikeln så ser du också Victorias och kungens adjutanter: Två uniformerade herrar med lite extra mycket guld på sina uniformer. Just de här två adjutanterna var i tjänst under december månad – och den ene bodde alltså på Haga och den andre på Drottningholm.

En annan speciell och lite fascinerande detalj är att adjutanten inte träffar sin familj under den månad som hon eller han tjänstgör. Men vilken är anledningen?

Jan Salestrand igen:

– Det kan inträffa saker, och adjutanten måste alltid vara tillgänglig.

Annons

Men han konstaterade samtidigt att kronprinsessan är en förstående chef. Om hon inte har något program och bara ska befinna sig hemma på Haga, så kan det trots allt hända att adjutanten får möjlighet att åka hem.

Prinsessan Estelle Adjutant Laura Swaan Wrede
För prinsessan Estelle är adjutanterna vardag. Här med Laura Swaan Wrede som har varit kronprinsessans adjutant sedan 2008, och som till vardags är regementschef vid Livgardet.

Kronprinsessan och de 23 adjutanterna

När Victoria fyllde 40 år 2017 och firade på Kungliga slottet bjöd hon hela adjutantstyrkan – och då kunde man sikta hela 23 adjutanter och överadjutanter i vimlet. Vilket den gången betydde flera överstar, kommendörkaptener och överstelöjtnanter. Samt en generalmajor, en kommendör, en örlogskapten och en flottiljamiral!

Foto: TT.

Annons