Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias omställning – kronprinsessan redo för nästa fas

23 dec, 2023, 20:27 
AvLinus Brännström
Hon har förberetts för livet som drottning sedan 1980. Nu väntar en omställning för kronprinsessan Victoria när arbetet går in i en ny fas.
Samtidigt ska prins Daniel bli Sveriges egen prins Philip.
Annons
Har du koll på tronföljden?Brand logo
Har du koll på tronföljden?

Victoria var tre år gammal när hon blev Sveriges kronprinsessa.

Det var den 1 januari 1980, efter den omtalade grundlagsändringen som gjorde att även kvinnor kunde ärva tronen i Sverige, som hon fick sin nya titel och tog över rollen som tronarvinge från sin lillebror prins Carl Philip.

Sedan den dagen har hon förberetts för sin framtid som Sveriges drottning.

– Vi i familjen är uppfostrade för att sköta ett ämbete, förklarar kungen i Karin af Klintbergs dokumentär Kungen och jag.

I TV4:s dokumentärserie Tronen förklarar kronprinsessan själv hur viktigt det har varit att kunna lära sig av sina föräldrar, kungen och drottningen.

– Om man tänker på min situation, så har det ju varit otroligt viktigt att ha mina föräldrar där för att kunna iaktta, man lär sig allt undan för undan. Så det är en fördel, givetvis, att ha sina föräldrar med, säger Victoria.

Kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria har lärt sig av kungen och drottningen.

Kungen fick lära sig den hårda vägen

Och kronprinsessan har det väl förspänt. Hennes drottningskola har varit djupgående och seriös – och den pågår än.

Annons

– Jag tror att Sverige har det väldigt välbeställt i och med att vi har Victoria att slänga in som ett väldigt starkt kort. Där tycker jag att kungen har varit väldigt smart, säger journalisten och kungaexperten Sten Hedman.

Att Victoria har fått en sådan gedigen utbildning kan härledes till kungens egen bakgrund. Han var ju bara 27 år gammal när han tog över efter sin farfar, Gustaf VI Adolf, och har flera gånger berättat om hur han önskat att han hade haft mer kött på benen.

– Man skulle hellre vilja vara äldre och ha längre och större erfarenheter, självfallet. Jag hade ingen erfarenhet alls, säger han i Kungen och jag.

Sten Hedman berättar att kungen själv fick lära sig den hårda vägen.

– Han har ju haft ständiga hinder att klättra över under sin karriär och därför tror jag att han har försökt underlätta för Victoria på det sättet, säger han.

Kungen, som tragiskt nog blev faderslös innan han hunnit fylla ett år, hade inte alls fått manegen krattad på samma sätt som Victoria har fått.

Annons

– Som kronprins då var man ju väldigt isolerad. Han uppfostrades av ett gäng höga militärer i princip, det satte ju också sina spår. Den enda normala kontakten hade han i form av Nenne Björnberg, barnskötaren som de hade under alla år. Han stod ju också nära sin mamma Sibylla men hon var ju väldigt sjuklig de sista åren och blev allt svagare. Han hade inte alls samma krattning, det var inte ens sandat. Det gick inte att kratta manegen för det fanns ingen sand att kratta, säger Sten Hedman.

– Han fick traska på oprövad mark, rådgiven av ett gäng generaler. Det är klart att det var ju ingen enkel match. Att kungen har behållit sitt goda humör är ganska fantastiskt, med tanke på allt han har gått igenom.

Silvia, Kungen och Victoria. Victorias myndighetsdag
När Victoria fyllde 18 höll hon sitt första stora tal.

”Victoria är nära den fulländade drottningen”

Sedan har Victoria förstås andra fördelar rent naturligt. Drottning Silvia berättar i TV4:s Tronen att kronprinsessan redan som barn visade upp egenskaper som kommer att underlätta ämbetet.

Annons

– Sedan hon var liten har hon varit väldigt observant, hon är väldigt närvarande, en väldigt klok person. Hon är öppen för att skoja, hon kan lätta upp en situation om någon är väldigt nervös. Hon kommer att bli en bra regent, säger drottningen.

Sten Hedman menar att om man skulle generera ett slags perfekt tronarvinge skulle resultatet vara mycket likt kronprinsessan Victoria.

– Hon är nära den fulländande drottningen. Hon för sig lika bra i de officiella och allvarliga sammanhangen som när hon leker med hundar i Hagaparken. Hon har en otrolig förmåga att ställa om, vilket vår nuvarande regent inte har på samma sätt. Han är ju lite träig och murrig ibland. Victoria har ju dessutom inte alls sin pappas understundom dåliga humör, kungen är ju ibland på dåligt humör och han kan visa det, säger han.

– Men hon är inte heller bara Hollywoodprofessionell – utan professionell enligt den svenska modellen, som vi gillar i det här landet. Hon kommer naturligtvis att ha mycket lättare än sin pappa när hon en dag får bära kronan.

Annons

Kungen själv kommenterar det hela i TV4:s Tronen:

– Hon är öppen och glad och tar alla människor rakt upp och ned, och det är en väldigt god egenskap. Jag vet inte var hon har fått det ifrån, jag är lite mer avvaktande och så vidare.

Prins Bertil
Prins Bertil var en viktig person i kronprinsessan Victorias utbildning.

Prins Bertil var Victorias rådgivare

Victorias drottningskola har alltså pågått i mer än 40 år. Ett första eldprov var när hon fyllde 18 år och höll sitt första stora tal i Rikssalen på Kungliga slottet – ett tal som dessutom direktsändes i SVT.

– Jag var väldigt nervös. Det var ju mitt första stora, riktiga tal så bara det var stressigt, naturligtvis. Att då gå ned med full nervositet och också vördnad inför situationen, för det var verkligen ett stort ögonblick för mig att stå där, berättar kronprinsessan själv i TV4:s Tronen.

Annons

– Det var någonting som hände där. För när jag står där och har silvertronen i ryggen, jag har också en stor staty av Karl XIV Johan på ena sidan och på andra sidan en lika stor staty av Gustaf II Adolf. Det tog mig från den här nervositeten till att på något sätt placera mig i ett helt annat sammanhang. Det var mycket som passerade revy på något sätt, från bilder och filmer som jag hade sett. Jag såg mig själv som en liten länk i en väldigt lång historisk kedja och det blev väldigt fint samtidigt som jag naturligtvis också kände ansvaret tungt.

Enligt Sten Hedman fick Victoria coachning av prins Bertil inför talet. Prins Bertil var överhuvudtaget en mycket viktig del i hennes utbildning fram till sin död 1997.

– När hon skulle ge det här berömda talet hade prins Bertil gett henne tipset att sänka rösten. Jag tror att han påverkade henne väldigt mycket. Jag hävdar att han var en mycket stark rådgivare åt henne i hur hon skulle fungera. Han var ju själv ett väldigt gott exempel på hur man agerar som kunglighet, säger han.

Nu har drottningskolan gått in i nästa fas. Kronprinsessan Victoria är 46 år gammal – nu handlar det mindre om utbildning, i stället ligger fokus på använda all den kunskap som hon har fått under åren och använda den för att forma sin egen framtida roll och bestämma vilken sorts drottning hon vill vara.

Annons

Samtidigt ser vi hur Victoria tar allt fler stora officiella uppdrag. Sten Hedman tycker att hon har fått en ordentlig möjlighet att trimma in sig på rollen samtidigt som hon får chansen att visa upp sig.

– Inskolningen pågår fortfarande, på sätt och vis. Men nu är hon ju så pass gammal att hon är en vuxen person. Hon har ju framför allt en väldigt klar bild av sin egen roll, vilket jag inte tror att vår nuvarande kung hade när han steg ner för trappan i Helsingborg 1973. Han såg lite darrig ut där och det är inte svårt att förstå, säger han.

prins Daniel, kronprinsessan Victoria
Prins Daniel vet vad som förväntas av honom.

”Daniel gestaltar rollen ypperligt”

Även prins Daniel tar allt större plats i officiella sammanhang. Han kommer förstås att spela en viktig roll när Victoria blir drottning – prins Daniel blir då drottninggemål och paret kommer att jobba sida vid sida med alla uppdrag som följer deras titlar.

Annons

– Hon ska bli drottning av Sverige, prins Daniel får ju stötta henne i hennes uppgifter för det är ju trots allt en grannlaga uppgift och det är mycket som läggs på ens axlar och man känner allvaret i en sådan situation. Man behöver någon som man kan kommunicera med och få stöd. ”Backing up”, helt enkelt, för att man ska orka med det, säger kungen i TV4:s Tronen.

Prins Daniel kommer i framtiden att bli Sveriges egen version av prins Philip, drottning Elizabeths make, enligt Sten Hedman.

Det är inte alltid en helt enkelt roll att spela.

– Det är ju en konst och det är ju nästan svårare att sköta än att vara kung. Men det är en roll som han gestaltar ypperligt och det gjorde ju också prins Philip, ända till ”the bitter end”, säger kungaexperten.

– Daniel spelar ju redan rollen. Han går alltid, inte bildligt men mentalt sett, ett par steg bakom Victoria. Han är alltid i bakgrunden, lite bakom henne hela tiden. Det är alltid hon som dominerar marknaden.

Annons

Prins Daniel själv har gång på gång påpekat att han inte har några problem med att stå bakom Victoria. I Carina Bergfeldts uppmärksammade SVT-intervju säger prinsen att han är helt på det klara med vad hans roll innebär:

– Det är verkligen enkelt. Jag vet ju min roll, de flesta vill höra och se Victoria och jag mår bra av det. Jag tycker att hon är fantastisk, hon har en sådan fin ”conncection” med människor och hon ser människor och får människor att må bra. Jag går bakom och njuter och försöker bidra förstås men jag har inget problem med att se min roll och min situation i det hela.

Foto: TT

Annons