Victorias oro: Kungen stänger slottet – efter coronabeskedet

Kronprinsessan Victoria Kungen Stänger slottet

Stockholms slott slår igen sina tunga portar och anledningen är Covid-19. En tung signal från kungen om att läget är mycket allvarligt.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?
Slå på ljud

Kungliga Slottet i Stockholm slår igen sina tunga portar och anledningen är förstås coronakrisen och Covid-19. En viktig försiktighetsåtgärd, men också en tung signal om att läget är mycket allvarligt.

Samtidigt var detta ett sjävklart beslut för kungen – Sveriges statschef – efter Folkhälsomyndighetens och statsepidemiolog Anders Tegnells nya skarpa råd för Stockholms län som blev offentliga i slutet av förra veckan:

– Med anledning av skärpta restriktioner gällande covid-19 i Stockholmsregionen stänger den publika verksamheten vid Kungliga slottet och Drottningholms slott tillfälligt från och med fredag 30 oktober och tills vidare, skriver Kungahuset och de Kungliga slotten på sin hemsida.

Coronakrisen: Så drabbas Kungahuset

Kungliga slottet i Stockholm. Stockholms slott. Coronakrisen Covid-19

Stockholms slott är den starka symbolen för Kungahuset och den svenska monarkin. Men nu har kungen tvingats stänga slottet.

LÄS MER: Coronabubblan som skyddar kungaparet – och drottning Elizabeth

Samtidigt var det sannolikt med tungt hjärta som kungen fattade det här beslutet. För att få verksamheten att gå ihop är han ju helt beroende av de inkomster som den publika verksamheten ger. Och den här oron för det allvarliga finansiella läget delar han i högsta grad med sin äldsta dotter kronprinsessan Victoria.

Hon är mycket engagerad i verksamheten, det såg vi bland annat ett exempel på vid det digitala Nationaldagsfirandet den 6 juni, när hon drog på sig Sverigedräkten och bjöd på en personlig guidning runtom i paradrummen på Stockholm slott.

Kronprinsessan Victoria

I somras såg vi kronprinsessan Victoria som slottsguide.

LÄS MER: Drottning Silvia – avslöjandet om privatlivet

De Kungliga Slotten stängde även ner i mars, och hölls sedan stängda i drygt tre månader. Det var inte förrän den 1 juli som coronaläget bedömdes vara så stabilt att verksamheten under trygga former kunde öppna igen, dock med strikta säkerhetsåtgärder och för ett begränsat antal besökare.

Nu följer kungen och hans medarbetare situationen mycket noga, och hoppas precis som alla andra på ljusare och bättre tider och på att få hälsa alla besökare välkomna tillbaka så snart som det är möjligt.

Foto: TT.