Victorias stora lättnad! Kronprinsessan syns igen – vågade inte lämna hemmet

01 feb, 2023, 09:20 

Kronprinsessan Catharina-Amalia har tagit ett historiskt beslut.

Annons

Kronprinsessan Catharina-Amalia mottog en rad våldsamma meddelanden, bilder och ljudfiler under 2020. Vid tillfället var hon bara 16 år gammal.

Här anländer drottning Máxima till Sverige – Victoria tar emot
Här anländer drottning Máxima till Sverige – Victoria tar emot

Mannen bakom attacken, en 32-årig före detta soldat, dömdes till tre månaders fängelse och psykiatrisk vård upp till fyra år.

Händelsen skakade även kronprinsessan Victoria, det handlar ju faktiskt om hennes gudbarn. Catharina-Amalia var även en av brudnäbbarna på Victorias och Daniels bröllop 2010.

Catharina Amalia var en av brudnäbbarna på Victorias och Daniels bröllop 2010
Catharina Amalia var en av brudnäbbarna på Victorias och Daniels bröllop 2010.

Måltavla för kidnappning

I september förra året skrev De Telegraaf att Catharina-Amalia befarades vara måltavla för en kidnappning. Hon tvingades lämna Universiteit van Amsterdam där hon studerade.

Annons

I stället låste hon in sig på slottet Huis Bosch med polisskydd. Maffiagruppen Mocro Mafias misstänktes för att ligga bakom kidnappningsförsöket.

Catharina-Amalia
Catharina-Amalia.

”Känns nog tryggt för henne”

Men nu har Catharina-Amalia letat sig ut i det fria igen. Just nu befinner hon sig på de karibiska öarna tillsammans med sina föräldrar, kung Willem-Alexander och drottning Máxima.

Under besöket introduceras hon till den holländska delen av Karibien, enligt kungahusets hemsida. Resan beräknas pågå till den 9 februari och förväntas besöka flera öar.

Det här blir hennes allra första besök i Karibien och hennes första kungliga turné. Familjen har redan hunnit besöka ön Bonaire, där den blivande drottningen fick en historielektion om slaveri och kolonisering.

Annons

– Det känns nog tryggt för henne att göra det tillsammans med sina föräldrar, hennes viktigaste lärare. Faktum är att hennes pappa tog samma rundtur som 18-åring 1987, säger kungaexperten Caroline Vagle till norska Se och Hör.

Catharina-Amalia och kung Willem-Alexander
Catharina-Amalia och kung Willem-Alexander.

Foto: TT

Annons