Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias tårfyllda beslut för barnen – som berör på djupet

04 nov, 2023, 09:00 

Kronprinsessan Victorias beslut berör. Och det finns en historia bakom.

Annons

Kronprinsessan Victorias liv förändrades för alltid 2012 när hon blev mamma för första gången, till prinsessan Estelle. Fyra år senare kom lill-prinsen Oscar till världen, och barnen är minst sagt oskiljaktiga sedan dess.

Det är tydligt att Victoria älskar mamma-livet, och att livet blev komplett när hon och prins Daniel fick sina älskade barn. Och redan deras första tid fattade hon ett beslut för de båda som berör på djupet.

Haakon: Så sjuk är Mette-Marit • Hovet bekräftar – därför jobbar inte kungafamiljen • Madeleine skapar skriverier utomlands – 3 kungliga snackisar från vecka 44!Brand logo
Haakon: Så sjuk är Mette-Marit • Hovet bekräftar – därför jobbar inte kungafamiljen • Madeleine skapar skriverier utomlands – 3 kungliga snackisar från vecka 44!

Stora frågetecknet kring prinsessan Estelle efter födseln

Det är en livsförändrande dag för alla föräldrar när de välkomnar sina barn till världen. Men onekligen blir det lite extra speciellt för Victoria och Daniel, som gjorde det framför hela svenska folket.

Annons

Allas blickar var på kronprinsessparet, inte minst 2012 när Sveriges framtida statschef skulle födas. När det stod klart att det var en liten flicka kom nästa stora frågetecken: vad skulle bli hennes namn?

Kronprinsessparet lämnar Karolinska sjukhuset med prinsessan Estelle
En suddig, men historisk, bild. Kronprinsessparet lämnar Karolinska sjukhuset med en nyfödd prinsessa.

Dagen efter Estelles födsel höll kungen en konselj för att tillkännage vad Sveriges nya tronarvinge skulle heta. Valet blev som bekant Estelle Silvia Ewa Mary.

Prins Daniel efter prinsessan Estelles födsel, som visar hur stor hon är
En stolt nybliven pappa visar hur stor prinsessan Estelle var vid födseln.
Annons

Victoria och Daniels känslosamma beslut för barnen

Och tittar man närmare på mellannamnen är det svårt att inte bli berörd. Silvia kommer ju efter Victorias mor, drottningen, Ewa efter prins Daniels mamma, och Mary efter Estelles fadder som de står nära, den danska kronprinsessan.

Gör man samma sak med prins Oscars namn gör man en liknande upptäckt: Oscar Carl Olof. Carl kommer ifrån kungen, och Olof ifrån prins Daniels far Olle Westling.

Visst kan man tänka sig att det är känslosamt för morföräldrarna att se sina namn leva vidare i sina älskade barnbarn. Att låta namnen gå i arv på detta vis är något av en kunglig tradition, som de bär varmt om hjärtat.

Annons

Det är säkerligen också lite extra känslosamt för just Ewa och Olle Westling. De har ju levt en stor av sina liv ovetandes om att deras son skulle gifta sig med vår kronprinsessa och bli prins, och nu kommer Sveriges drottning en dag bära Ewas namn. Det är svårt att inte bli berörd!

Ewa och Olle Westling.
Få personers liv har tagit en så drastisk vändning som Ockelbo-paret Ewa och Olle Wrstling.

Foto: TT

Annons