Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias tunga bakslag – Nobeltraditionen bryts: “En sorglig dag”

17 nov, 2022, 14:30 
AvIbraheem Alsalman

För första gången någonsin bryts en anrik tradition.

Annons
5 saker kungligheterna bär i sin Nobelväska!Brand logo
5 saker kungligheterna bär i sin Nobelväska!

Snart är det dags för årets fest – Nobelfesten den 11 december.

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia kommer alla att delta under året Nobelfest – men inte prinsessan Madeleine.

Hon missar storfesten på grund av livspusslet.

För Svensk Damtidning bekräftade hovets informationschef, Margareta Thorgren, att prinsessan Madeleine och Chris O'Neill uteblir.

– Det är inte bara i år, utan det har varit så de senaste åren. Prinsessan och hennes familj bor i USA och avståndet är för långt för att resa till Nobelfesten. Den representeras av andra delar av kungafamiljen, säger hon.

Det var 2019 som prinsessan Madeleine deltog senast i Nobelfesten.

Annons

– Generellt kan man säga att prinsessan Madeleine och herr Chris O’Neill gärna deltar om de i samband med Nobelfesten är i Sverige, eller har någon annan aktivitet i Sverige, men har de inte det är avståndet för långt för att delta, säger Margareta Thorgren.

Victorias tunga bakslag – Nobeltraditionen bryts: “En sorglig dag”

Nu har våra kungligheter drabbats av ännu ett bakslag.

För i år kommer en anrik tradition att brytas – för första gången någonsin.

Varje år skickar den italienska staden San Remo, staden där Nobel tillbringade sina sista år, tonvis med blommor till Nobelfesten i Stockholms stadshus.

Men så blir det inte i år.

Sveriges Radio rapporterar under torsdagen att "på grund av logistiska och tidsmässiga utmaningar under och efter pandemin" så kommer leveransen att utebli 2022.

San Remos borgmästare beklagar och menar att det är en "sorglig dag". Han berättar vidare att inte bara handlar om blommorna, utan om många års tradition, samarbete och vänskap.

"Vi ska göra allt vi kan för att lösa det här", säger borgmästaren.

Det är Nobelstiftelsen som har tagit beslutet. Samtidigt säger de att de i nuläget inte kan säga vem som kommer sköta leveransen till årets fest.

Stiftelsen skriver vidare att de kommer återuppta diskussionerna med San Remo gällande blommorna till våren för att förhoppningvis kunna lösa allting i tid inför 2023:s Nobelfest.

Annons